Najnovije vesti

MOGERINI: Za nastavak dijaloga Priština MORA DA UKINE TAKSE! Finalni sporazum mora da dobije podršku Saveta bezbednosti!
Foto: Reuters / Salvatore Di Nolfi / Pool

MOGERINI: Za nastavak dijaloga Priština MORA DA UKINE TAKSE! Finalni sporazum mora da dobije podršku Saveta bezbednosti!

Politika

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine tarifa i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN.

 

- Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članica Saveta bezbednosti UN, izjavila je Mogerini u obraćanju Savetu bezbednosti UN.

 

Mogerini je u govoru o ulozi i prioritetima spoljne politike EU govorila o pomirenju na Zapadnom Balkanu kao doprinosu EU multilateralizmu u svetu.

U svom izlaganju Mogerini se posebno osvrnula na dijalog Beograda i Prištine.

 

- Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno ukidanje tarifa koje je uvela vlada Kosova. Istog dana kada se tarife povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora da reši sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizuje odnose Beograda i Prištine, izjavila je Mogerini.

 

Ona je navela da, iako posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, on ne pripada "niti njoj, niti EU, već stranama u procesu".

 

- Na njima je da da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao obema stranama, kaže Mogerini.

 

Visoka predstavnica EU se zahvalila svim članicama Saveta bezbednosti UN na, kako je rekla, konstruktivnom pristupu dijalogu Beograda i Prištine.

 

Federika Mogerini je u Njuorku zaključila da bi pored dogovora Atine i Skoplja o imenu "pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine doneo više nade regionu i bio model i insporacija za Evropu i celi svet".

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...