Najnovije vesti

DAČIĆ O ALBANSKOJ AKCIJI ČELIČNI PRSTEN: Srbija je upozorila i Kfor i NATO da će intervenisati ako budu napadnuti Srbi na Kosovu!
Foto: Beta

ministar jasan

DAČIĆ O ALBANSKOJ AKCIJI ČELIČNI PRSTEN: Srbija je upozorila i Kfor i NATO da će intervenisati ako budu napadnuti Srbi na Kosovu!

Politika

BEOGRAD - Srbija je upozorila i Kfor i NATO da će intervenisati ako budu napadnuti Srbi na Kosovu i Metohiji - potvrdio je jutros šef srpske diplomatije Ivica Dačić govoreći o eventualnoj reakciji na albansku akciju - tzv. Čeličini prsten.

 

Govoreći u jutarnjem programu o akciji "Čelični prsten", Dačić je rekao da

"Srbija neće dozvoliti napad na Srbe na severu KiM.

- Naravno, neće dozvoliti napad na celom Kosovu, ali je sever njihova opsesija, zaključio je ministar.

 

Svi dobro znaju da niko ne sme da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati. Srbija će reagovati", rekao je Dačić novinarima upitan da komentariše navode da kosovske vlasti planiraju upad u postrojenje Trepče na severu KiM.

 

Dačić je pozvao sve da vode računa da ne provociraju Srbiju. Takođe, istakao da Srbija neće dozvoliti da bude deo problema, i da se ne pridružuje načinu na koji prištinske vlasti funkcionišu u poslednjem periodu - donošenje raznih jednostranih odluka, od formiranja vojske, uvođenja taksi, usvajanja platforme.

Dačić je naglasio da platfroma nije za, nego je protiv dijaloga, da je to ultimatum Srbiji i Beograd nema nameru da razmatra tako nešto.

 

"Kažu da će oni na kraju nas da priznaju. Kada čujete tako nešto, zapitate se da li su ti ljudi svesni pozicije u kojoj se nalaze. Da li su svesni da, kada ja sedim u Savetu bezbednosti ispred mene stoji - Srbija, a kad oni sede, stoji njihovo ime i prezime? Da li je to pravnično ili nije - takvo je realno stanje", rekao je Dačić.

 

foto: TV Pink Printscreen

On je poručio Prištini da će imati sporazum, ako ga želi dogovorom i kompromisom, ali, ukoliko ne žele na taj način, da ne misle da su jači od Srbije, koja neće uraditi ništa da bi provocirala sukobe.

 

Na konstataciju da sve veći broj diplomata dolazi u Prištinu i upitan da li ima konkretnijih pomaka kada je reč o platformi i taksama, Dačić je rekao da Srbiju raduje toliki broj predstavnika koji dolaze, ali i primetio da je reč o "dvostrukoj igra", jer ne reaguju svi na isti način.

 

"Neki potajno podstiču Haradinaja i razne druge da budu što ekstremniji, kako bi se opstruirao dijalog i Srbija navela da mora da prizna Kosovo. To se neće desiti. Hoćete sporazum? Imaćemo dogovor na bazi kompromisa. Nećete? Nećemo imati bilo kakav sporazum. To je lošija vatijanta, ali i u toj varijanti mi svakako nećemo odustati ona naših nacionalnih i državnih interesa", zaključio je Dačić.

 

 

Podsetimo, kako je Kurir već pisao, kosovska policija planira da izvede hapšenja srpskih političkih predstavnika na Kosovu i Metohiji u okviru akcije "Čelični prsten". Naime, pojačana je policijska kontrolu na svim administrativnim prelazima i alternativnim putnim pravcima.

 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da bi hapšenje dodatno zakomplikovalo situaciju na KIM.

 

- I mi smo dobili informacije o nekakvim montiranim optužnicama. O tome je u Sremskoj Mitrovici govorio predsednik Aleksandar Vučić. Optužnice se spremaju protiv viđenijih Srba na severu Kosova i Metohije, rekao je Simić.

 

- Srpska lista apeluje na građane, i Srbe i Albance da sačuvaju mir i prisebnost, i ne dozvole da ekstremni krugovi u Prištini ugroze bilo čiju bezbednost, kazao je on i dodao da pojačano prisustvo kosovske policije na severu izaziva zabrinutost kod građana upravo zbog, kako je kazao, najava za hapšenje Srba.

 

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...