PREDSEDNIK EVROPSKOG POKRETA O IZJAVI MOGERINI: EU nevoljno priznaje da problem Kosova ne može da reši sama
Foto: Beta/Saša Matić

kako čitati izjavu

PREDSEDNIK EVROPSKOG POKRETA O IZJAVI MOGERINI: EU nevoljno priznaje da problem Kosova ne može da reši sama

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja smatra da je Evropska unija priznala da ne može da reši kosovsko pitanje sama i da tako treba "čitati"" izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da da finalni sporazum Beograda i Prištine mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN.

"To je nevoljno priznanje da EU, kao ni u Bosni, nije mogla da reši pitanje sama, nego da mora da računa i na one koji su takođe zainteresovani, a to su, pre svega, SAD, koja je do sada strahovito podržavala Albance, i u poslednje vreme Rusija, pa čak i Kina", rekao je Crnobrnja Tanjugu.

foto: Shutterstock

On kaže da je Savet bezbednosti UN verovatno format u kome bi sve zainteresovane strane mogle da postignu dogovor i da Srbiji odlučivanje u međunarodnoj organizaciji svakako ide u prilog.

To, međutim, ne znači da će se format dijaloga menjati, navodi Crnobrnja i ističe da EU ima kadrovski kapacitet da vodi dijalog, ali da nema političku težinu i da nije u stanju da garantuje da će se postignuto i ostvariti.

"Federika Mogerini i EU mogu da organizuju i sprovode dijalog, ali sumnjam da će biti u stanju da garantuju za ono što se u dijalogu dogovori", ističe Crnobrnja.

On pozdravlja poruku Mogerinijeve da se takse moraju ukinuti kako bi se dijalog nastavio, ali pita zašto EU i SAD ništa ne čine po tom pitanju.

"Dijalog nije mrtav, ali je suspendovan. Sada treba izvršiti zajednički pritisak sa više strana na Prištinu da ukine takse, jer je to naš uslov, i onda se otvara prostor da se dođe do nekog rešenja", rekao je Crnobrnja.

On očekuje da dijalog ponovo bude pokrenut ove godine, ali, kako kaže, ne vidi postizanje rešenja u skorijem periodu.

"Do rešenja nećemo doći tako brzo. Ne vidim ga u naredne dve, tri godine", kaže predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i ističe da je jasno da će, da bi se postigao sporazum, obe strane morati nešto da izgube.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Milan Obradović

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je u Njujorku da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine takse i poručila da finalni sporazum mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN.

"Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članica SB UN", rekla je juče Mogerini u obraćanju Savetu bezbednosti UN.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track