KOSOVSKA CARINA ODUZELA LEKTIRU DECI U GORI, KOJU JE POSLALO SRPSKO MINISTARSTVO: Direktore škola će kazniti sa po 100 evra, a knjige neće vratiti
Foto: Nebojša Mandić

strašno

KOSOVSKA CARINA ODUZELA LEKTIRU DECI U GORI, KOJU JE POSLALO SRPSKO MINISTARSTVO: Direktore škola će kazniti sa po 100 evra, a knjige neće vratiti

Politika -

Lektiru namenjenu učenicima osnovnih škola u Gori, u mestima Rapče i Vranište na Kosovu i Metohiji, oduzeli su pripadnici takozvane kosovske carinske službe, direktorima škola je naloženo da plate kazne u iznosu koji će naknadno biti određen, uz obaveštenje da knjige neće biti vraćene.

Pošto su juče u popodnevnim časovima preuzeli knjige u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koje su, kako kaže direktor Osnovne škole "9. maj" u Rapču Hajrudin Nehru, dobili od Ministarstva prosvete Srbije, prešli su u južni deo Kosovske Mitrovice, da bi ih nakon izvesnog vremena presrela carinska služba i odvela u tamošnju carinsku ispostavu.

Kako kaže, prvo je bilo reči i o krivičnoj prijavi za "švercovanu robu", a zatim je ipak rečeno da će platiti kaznu u iznosu od oko 100 evra, koja će se naknadno utvrditi, a javiće im se vreme kada će morati da dođu i kaznu plate, kao i da im knjige, namenjene osnovcima, neće biti vraćene.

Nehru je precizirao da je bilo četiri paketa knjiga, lektire i nešto udžbenika, namenjenih školi u kojoj je direktor i koju pohađa 74 četiri učenika kao i Osnovnoj školi "25. maj" u Vraništu koja ima nešto manji broj učenika.

Načelnik Školske uprave za KiM Jasmina Dedić rekla je Tanjugu da su je direktori dve škole u večernjim časovima obavestili o tome šta se desilo, uz ocenu da je prosto neshvatljivo da se tako nešto uopšte može dogoditi i da se deci, koja su željna knjiga, čitanja, obrazovanja, to u 21. veku zabranjuje.

"Ovo je za svaku osudu. Zapleniti knjige i oduzeti deci pravo da čitaju i uče na svom jeziku, apsolutno je nerazumljivo. Kakve veze ima politika s tim - da li deci treba oduzeti i pravo na obrazovanje", upitala je Dedićeva.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju navode da su granice ludosti Prištine beskonačne i da se iz dana u dan se pomeraju.

"Posle paljenja srpskih proizvoda na lomačama širom Kosova i Metohije i oduzimanja svetosavskih paketića deci iz Goraždevca, danas su na meti prištinskih vlasti lektira i udžbenici za đake u Gori. Najoštrije osuđujemo ove bezumne poteze, koji samo potvrđuju izveštaje o ljudskim pravima Srba na KiM. Očekujemo od međunarodne zajednice da sa reči u izveštajima pređu na dela na terenu", poručuju iz Kancelarije za KiM.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track