DAČIĆ ZA KURIR: Priština dobila ŠAMARČINU od Donalda Trampa!
Foto: Marina Lopičić

OBRT

DAČIĆ ZA KURIR: Priština dobila ŠAMARČINU od Donalda Trampa!

Politika -

Stejt department dao Beogradu značajan argument u nastavku pregovora s Prištinom, ocenjuju analitičari

Ocena administracije Donalda Trampa u Stejt departmentu da su Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi predstavlja šamarčinu kosovskom rukovodstvu jer će, prema oceni sagovornika Kurira, izveštaj Vašingtona sigurno poslužiti kao jak argument Beograda u svakom narednom nastupu Beograda u međunarodnoj areni.

Slika o njihovom čedu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za naš list da je izveštaj američkog državnog sekretara Majka Pompea o stanju ljudskih prava na KiM pravi pokazatelj koga je Amerika sve ove godine podržavala.

foto: AP

- To je šamarčina Prištini. Konačno su i Amerikanci shvatili koga su podržavali. Taj dokument je prava slika o njihovom čedu - izjavio je Dačić.

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da ovogodišnji izveštaj jasnije govori o kršenju ljudskih prava Srba na KiM, što Srbija treba da iskoristi.

Izuzetna težina

- Dokument Stejt departmenta ima izuzetnu težinu i može da posluži kao dobar argument Srbiji da pokrene temu unapređenja položaja Srba na KiM i da uporno postavlja pitanja Prištini ko je ubio Olivera Ivanovića. Ovaj izveštaj je veliki podstrek da Srbija konačno na pregovarački sto stavi važan paket tema - položaj srpske zajednice i status i imovinu SPC. Američki izveštaj je jak argument na strani Srbije - naglašava Janjić za naš list.

I predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je Beograd dobio značajan argument u nastavku pregovora s Prištinom.

- I ne samo to, Amerika će, kada se dođe do finalne faze u pregovorima, sigurno imati na umu stavke iz ovog izveštaja.

Šta Vašington zamera Prištini

* napadi na Srbe i njihovu imovinu

* napadi na pripadnike manjina

* korupcija u vladi, učesnici prolaze nekažnjeno

* neotkrivanje ubica Olivera Ivanovića

* nasilje nad novinarima

I. K./ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja