RADULOVIĆ POSLE NAPADA NA NOVOM ZELANDU: Usamljeni vukovi su izazov za sve bezbednosne službe u svetu
Foto: Youtube Printscreen

ocena Vojno-političkog komentatora

RADULOVIĆ POSLE NAPADA NA NOVOM ZELANDU: Usamljeni vukovi su izazov za sve bezbednosne službe u svetu

Politika -

BEOGRAD - Vojno-politički komentator Vlade Radulović upozorio je danas, posle napada na dve džamije na Novom Zelandu, da su "usamljeni vukovi", odnosno pojedinci, trenutno najveći bezbednosni izazov i problem za sve bezbednosne službe u svetu.

On je u jutarnjem TV programu rekao da je sve do pred kraj 90-tih godina 20. veka terorizam percipiran kao neka strašna, opasna politička ili parapolitička pošast protiv koje se bore bezbednosne službe i koja ugrožava svetski, regionalni ili nacionalni nivo stanbilnosti i bezbednosti.

"Tada je cela priča o borbi protiv terorizma bila zasnovana zapravo na tome kako otkriti ćelije, kako ubaciti svoje ljude u ćelije, kako ih držati pod kontrolom. Međutim, već krajem 90-tih dolazi do te primese religije kao jednog od glavnih pokretača i motiva za određene događaje", rekao je Radulović.

Naveo je da je to kulminiralo terorističkim rušenjem kula bliznakinja u Njujorku, posle čega se dogodio niz terorističkih akata pojedinaca.

"Nakon toga su svi bili svesni da više nema priče samo o nekoj političkoj borbi, već je to nešto mnogo drugačije", rekao je Radulović.

Kako je naveo, terorista više ne mora da pripada nekoj grupi ili ćeliji, dovoljno je da sedi kod kuće pored računara, pristupi nekim forumima, kreira neko svoje viđenje i da se odluči za određeni napad ili incident, a njiihov cilj je da se o njima priča.

Stručnjak za terorizam Marija Đorić rekla je da je u slučaju napada na dve džamije na Novom Zelandu reč o tipičnom terorističkom desničarskom aktu, što se, kako je rekla, vidi po velikoj masovnosti žrtava, jer desničari imaju prezir prema ljudima.

Ocenila je da je prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizacije najbolja borba protiv terorizma, ali i navela da je problem to što nije poznato šta će za nekoga biti okidač za ekstremističko ponašanje.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track