Najnovije vesti

REBIĆ O PROTESTIMA TOKOM VIKENDA: Privedeno 18 učesnika, besmisleno tražiti od policije da ih pusti na slobodu! Šest policajaca je povređeno
Foto: Vladimir Šporčić

TROJE ZADRŽANO zbog nasilnog ponašanja u RTS-u

REBIĆ O PROTESTIMA TOKOM VIKENDA: Privedeno 18 učesnika, besmisleno tražiti od policije da ih pusti na slobodu! Šest policajaca je povređeno

Politika

Tokom protesta u subotu i nedelju, u Beogradu je privedeno je 18 lica - devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog krivičnih dela, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

 

"Od devet lica procesuiranih pred nadležnim sudom sedam njih je zbog slučaja vođenog po hitnoj proceduri i šest njih je osuđeno zatvorom do 30 dana, jedan novčano, dok se protiv dva lica vodi prekršajni postupak", rekao je Rebić za RTS.

 

On je objasnio da se radi o licima koja su se na "drzak i bezobziran" način ponašali prema zaposlenima u RTS-u i prema policijskim službenicima, a da je policija postupala zakonito i krajnje uzdržano.

 

"Fizička snaga je primenjena isključivo prema najagresivnijim počiniocima, koji su najviše ugrožavali bezbednost. U svim ostalim slučajevima išli smo sa upozorenjima. Krajnje uzdržano smo reagovali", rekao je Rebić i dodao da će unutrašnja kontrola ispitati da li je eventualno došlo do prekoračenja.

 

Rebić je rekao da je šest policajaca povređeno i dodao da će nakon ovih događaja promeniti taktika policije.

 

"Sada ćemo morati da angažujemo, ukoliko se na ovakav način nastave protesti, više policijskih službenika i da budemo na usluzi građanima", rekao je Rebić i dodao da će policija postupati isto ukoliko bude protesta danas u 15 sati.

 

"Nećemo dozvoliti nasilje i svi koji budu učinili prekršaj ili krivično delo biće procesuirani. Pozivam građane da se uzdrže i obavljaju proteste u skladu sa zakonom", rekao je direktor policije.

 

Povodom zahteva Boška Obradovića da privedena lica budu puštena, Rebić je rekao da je Srbija pravna država i da se policija ne meša u odluke drugih nadležnih organa i ne može da utiče na odluku da se uhapšeni demonstranti oslobode.

 

"Nerealno je da neko iz policije zove sud. Mogu konstatovati da je najava protesta besmislena. Nema potrebe da na ovaj način iskazuju zahteve, jasna je procedura i sud je doneo odluke", rekao je Rebić.

 

On je rekao da, ako je nadležni sud doneo odluku o zadržavanju uhapšenih do 30 dana, policija to ne može da menja.

 

On je naveo da nije tačna informacija da je policija uhapsila decu, budući da najveći broj uhapšenih ima 20, a neki i 40 godina.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...