VUČIĆ O GODIŠNJICI NATO BOMBARDOVANJA: Srbija jeste i ostaje vojno neutralna zemlja! Želimo dobre odnose sa Alijansom, ali ne i članstvo
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

predsednik na skupu

VUČIĆ O GODIŠNJICI NATO BOMBARDOVANJA: Srbija jeste i ostaje vojno neutralna zemlja! Želimo dobre odnose sa Alijansom, ali ne i članstvo

Politika -

Srbija je vojno neutralna zemlja, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da Srbija želi dobre odnose sa Alijansom, ali ne i članstvo u njoj.

"Srbija je neutralna zemlja. A, siguran sam i verujem da bi NATO, koji uvek kaže da je to izbor Srbije, možda i više voleo Srbiju, nego neke druge zemlje iz regiona koje su trčale u susret Alijansi", rekao je Vučić u obraćaju na otvaranju konferencije "Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku".

Predsednik je poručio da Srbija uvek govori i ne krije da ne želi u NATO, ali da želi dobre i pristojne odnose sa Alijansom.

"Srbija želi da čuva slobodnu, nezavisnost, svoje nebo i zemlju svojom, srpskom vojskom. Verujemo u snagu srpske armije", poručio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija pre 20 godina preživela mnogo toga teškog da bi to mogla da zaboravi.

"Naša je obaveza da oprositmo, ali da zaboravimo ne možemo nikada", podvukao je predsednik Srbije.

On je primetio da ni Srbija tada nije bila bezgrešna, ako i da je srpska politika mnogo toga ne uvek najpametnijeg napravila i uradila, ali da svakako ničim nije zaslužila NATO agresiju.

Podvukao je da je ta agresija bila protivpravni akt, uperen protiv međunarodnog poretka, bez odluke SB UN.

"Kada o tako nečemu govorimo, jasno je zašto i danas postoji tolika bol kod Srba i zašto ne razumeju zašto je to urađeno", rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da je Srbija tada izgubila mnogo ljudi, civila, policajaca, dece, mostiova, priga, puteva, koje do danas nije sve obnovila, iako se ubrzano razvija.

"Naš najvažniji cilj je ubrazni ekonomski razvoj, ali iako smanjujemo javni dug, nezaposlenost, i dalje to sve nije dovoljno da se oporavimo od posledica iz 78 groznih i teških dana", poduvkao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi pristojne i dobre odnose sa NATO-om, ali da ne želi u Alijansu.

NATO agresija bila težak zločin protiv Srbije

On je rekao da je NATO agresija je bila težak zločin protiv male suverene zemlje, ali je srpski narod i 20 godina posle toga nepokoren.

"Srbija i srpski narod su bez obzira na to i danas nepokoreni. Danas smo u procesu sveobuhvatne nacinanle i državne konsolidacije i uveren sam u sigurnu i uspešu budućnost", naglasio je Vučić.

On je zahvalio Rusiji na podršci srpskom narodu na podršci pre 20 godina, kao i sada i istakao da su Srbi odani svima koji su nam u teškim trenucima pomogli.

Vučić je istakao da ne treba da se stidimo da osudimo NATO agresiju kao drugi ranije u Srbiji koji su brinuli samo o svojim foteljama.

"Za mene je istina prioritet", dodao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track