PREDSEDNIK SRBIJE POSLE SASTANKA SA DODIKOM: Izgradnja auto-puta Beograd - Bijeljina kreće u drugoj polovini juna! Usaglasili smo se da je stabilnost od ključnog značaja za ceo region (KURIR TV)
Foto: Kurir TV Printskrin

razgovori o aktuelnim događajima

PREDSEDNIK SRBIJE POSLE SASTANKA SA DODIKOM: Izgradnja auto-puta Beograd - Bijeljina kreće u drugoj polovini juna! Usaglasili smo se da je stabilnost od ključnog značaja za ceo region (KURIR TV)

Politika -

U Beogradu su se danas sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Oni su se nakon sastanka obratili medijima.

Predsednik Srbije je nakon sastanka rekao da će radovi na izgradnji auto-puta Beograd - Bijeljina krenuti u drugoj polovini juna.

"Spremni smo da dodatno podstaknemo i poljoprivredu u Republici Srpskoj kroz različite subvenciije. Dogovorili smo se da Srbija u toku ove godine u svakoj opštini u RS pomogne u projektima rekonstrukcije domova zdravlja, doma za stara lica, izgradnje vrtića, rekonstrukcije mokrih čvorova....", naglasio je Vučić i nabrojao sve rekonstrukcije koje su u planu u ovoj godini.

Prema njegovim rečima Srbija će u ove projekte u opštinama u Republici Srpskoj i BiH uložiti 8 miliona 405 hiljada evra.

"Ta sredstva će biti na raspolaganju kao što smo činili i u ranijem periodu. Kad to budemo platili, biće to ukupno oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da postoji potencijal u opremanju grinfild i braunfild lokacija za privlačenje stranih investitora u RS i da će Srbija i u tome pomoći.

Vučić je rekao da se čeka formiranje Saveta ministara BiH, a da Srbija želi da se to desi što pre, kao i da želi najbolje odnose sa BiH.

Na pitanje novinara da prokomentariše proteste tokom vikenda i one koji su uhapšeni, predsednik je rekao da ne može da se bavi onima koji bi da oduzimaju vreme Srbiji.

foto: Kurir Tv Printscreen

"Pogledajte šta se sve dogodilo u ova prethodna dva dana, mladi ljudi su šetali mirno, a onda ih je neko naterao da krenu na RTS, a ti neki se kriju iza nekih drugih. Oni sebe sačuvaju i vode računa šta će da urade! Ja tog sekunda kažem zakažite konferenciju u 12 časova, pa neka udare na mene, a ne na decu i nedužne, tako rade oni koji predstavljaju narod, ne prebacujem krivicu na drugog. Ja sam ih ovde sačekao i unutra nikoga nije bilo od policajaca. Oni su otišli jer su shvatili da neću da padam na nečije ultimatume", rekao je Vučić.

"Kada pogledate njihove izjave, Đilasove izjave pre nekoliko godina, kada je tražio višegodišnje kazne zatvora kada su upadali na RTS, on to sada ne govori. Sam ću pogledati kako stvari stoje oko krivičnih postupaka, i očekujem da sudovi donesu odluke", rekao je Vučić i dodao da ne zna kakva će biti odluka Apelacionog i Prekršajnog suda.

Komentarišući najave Obradovića da će krenuti na televiziju Pink, Vučić je rekao da je to napad na privatnu imovinu.

"To nije normalno, vi ćete da ulazite u tuđu privatnu imovinu, da napadate, da tamo tučete, vi niste normalni", dodao je predsednik.

On je na najavu Jeremića da će blokirati sve saobraćajnice, da će ako do toga dođe da će svi koji u tome učestvuju da budu sankcionisati.

"To je protivzakonito, i to nećemo dopustiti. Možemo dopustiti svaku vrstu protesta, ali da upadate na privatni posed, ali da tučete, napadate, unosite sekire, e to ne možete. Mi nećemo da zabranjivati da šetaju, ali nećemo dopustiti nasilje", rekao je predsednik.

foto: Printscreen

"Saglasili smo se da je stabilnost u regionu važna za sve", dodao je predsednik.

Milorad Dodik je istakao da se u kontinuitetu rešavaju brojni problemi u Republici Srpskoj i zahvalio Vučiću na saradnji i pomoći.

"Smatram da je ovo jedna snažna podrška ljudima u RS. Ozbiljan novac će biti uložen u sve ove rekonstrukcije i zahvalan sam na tome", rekao je Dodik.

On je dodao da su Srbija i RS pokazuju saradnju koja je usmerena ka tome da stabilizuje region.

"Otvorena pitanja koje postoje se rešavaju, ali upućenost u razvoju i ono što Srbija čini je pozitivan primer", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o pitanju odnosa BiH i Srbije, posebno pitanju granice, koje, kako je rekao, ostaje nerešeno zbog stava bošnjačke strane koja ima neke svoje, drugačije pristupe tom pitanju.

Što se njega tiče, kazao je, prihvatljiva mu je varijanta koja je prvobitno predložena.

foto: Printscreen

"Srbija i Srpska pokazuju saradnju koja je usmerene da stabilizacuje čitav prostor. Srbija je nama najvažnija za stabilnost celog regiona, a otvorena pitanja koja postoje se rešavaju", rekao je Dodik i dodao da je to što čini Srbija za Srpsku dobar primer za svakog, posebno Srba u BiH.

Predsednika Vučića je, kaže Dodik, obavestio i o formiranju vlasti na nivou države BiH u čemu su srpska i hrvatska strana pokazale spremnost, ali da s bošnjačke strane postoji očigledna opstrukcija s ciljem da na ministarskim pozicijama zadrže kadrove koji im odgovoraju.

Dakle, istakao je, nije reč samo o tehničkom zastoju, već o organizovanoj opstrukciji, koja će trajati još neko vreme, rekao je Dodik i dodao da srpska strana nema nameru to da trpi.

Dodik se osvrnuo na proteste u Beogradu i rekao da to što se dogodilo ne šalje lepu sliku.

"Ono što smo gledali nije dobra slika, i usmerena je ka destabilizaciji Srbije i urušavanje regionalnih, međunarodnih i drugih pozicija Srbije", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Vučićevo ponašanje na dan ulaska demonstranata u Radio-televiziju Srbije je "poslalo poruku odbrane institucija i državnosti" i dodao da je malo ko u Republici Srpskoj podržao srpsku opoziciju tokom vikenda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track