Najnovije vesti

NEMAČKI AMBASADOR ŠIB: Beograd i Priština moraju da sednu i pregovaraju, takse moraju biti ukinute
Foto: Dado Đilas

uz posredovanje Evropske unije

NEMAČKI AMBASADOR ŠIB: Beograd i Priština moraju da sednu i pregovaraju, takse moraju biti ukinute

Politika

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ta zemlja snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, i da očekuje da format dijaloga ostane nepromenjen, te pozvao Prištinu da ukine takse.

Šib je za časopis "Diplomacy and Commerce" rekao da rezultat dijaloga mora da bude sporazum koji će biti sveobuhvatan, prihvatljiv za obe strane i primenljiv.

"Sporazum mora biti zasnovan na principima multietničnosti, osigurati prava manjina i demokratske standarde i doprineti regionalnoj stabilnosti", istakao je Šib.

Ambasador je pozdravio napredak koji je do sada postignut u dijalogu, poput slobode kretanja, međusobnog priznavanja diploma, kao i napredak u oblasti telekomunikacija i pravosuđa, što je, navodi, poboljšalo životni standard i Srba

i Albanaca.

Dodao je da Beograd i Priština, da bi se postigla takva rešenja, moraju da sednu i da pregovaraju.

"Nadamo se da će se dijalog nastaviti. Zato ohrabrujemo kosovske vlasti da ukinu tarife koje krše i pravila CEFTA sporazuma. I ohrabrujemo obe strane da se suzdrže od dela koja bi mogla dodatno da ugroze dijalog", rekao je Šib.

Šib je naveo i da se nemačka vlada snažno zalaže za evropske integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana, ali je istakao da proces pristupanja zavisi od reformi i da određeni uslovi moraju biti ispunjeni.

"Ti uslovi su dobro poznati. Reforme u oblasti vladavine prava su jasan prioritet. Govorimo o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, boljim uslovima za rad novinara i dobrim zakonima koji štite građane. Ssto je više ovih reformi sprovedeno, više će poglavlja biti otvoreno", istakao je Šib i ocenio da je primećen napredak.

On je podsetio da je normalizacija odnosa s Kosovom još jedan uslov za pristupanje Srbije EU.

Nemački ambasador je govorio i o nemačkim investicijama u Srbiji i preneo rezultate ankete po kojoj bi 85 odsto kompanija ponovo investiralo u Srbiju.

Naveo je da su kvalifikacije i motivacija srpskih radnika primećene, ali da kompanije vide prostor za poboljšanje u određenim oblastima, poput borbe protiv korupcije, pravne sigurnosti i javnih nabavki.

"To pokazuje koliko je važan napredak u oblasti vladavine prava i za naše ekonomske odnose", istakao je Šib.

On je rekao da vidi jasnu perspektivu za dalje nemačke investicije i da će raditi na postizanju tog cilja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...