JOHANES HAN O PROTESTIMA NA BALKANU: Podržavam pravo na slobodu izražavanja, ali osuđujem svaki vid nasilja
Foto: Beta Milan Obradović

poruka iz brisela

JOHANES HAN O PROTESTIMA NA BALKANU: Podržavam pravo na slobodu izražavanja, ali osuđujem svaki vid nasilja

Politika -

BRISEL - Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas u Briselu da u potpunosti podržava pravo na proteste i slobodu izražavanja na Zapadnom Balkanu, ali je predočio da "osuđuje svaki vid nasilja, što je neprihvatljivo i prema čemu je EU veoma stroga".

"Ima onih koji od nas traže da izdejstvujemo vladavinu zakona, a istovremeno misle da mi možemo kao neka vojna sila upadati u neku zemlju i menjati tamošnju vlast", rekao je Han novinarima posle susreta koji su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i on imali s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

"To nije naše poimanje vladavine zakone, već transparentnost, demokratija, odbrana pravosuđa", naglasio je Han i time odgovorio i na pitanje novinara kako Evropska komisija gleda na ocene da EU na Balkanu zbog stabilnosti toleriše korumpirane vlasti.

foto: EPA

Evropski komesar za proširenje je istakao da "treba i mora biti političkih promena, utemeljenih na demokratskim procesima, slobodnim, poštenim i transparentnim izborima".

"To je ono što mi podržavamo, ali misliti da mi treba da delujemo kao arbitri, govorimo ko je dobar, a ko loš, odnosno da govorimo ko mora da ode (s vlasti), a ko da dodje, to uopšte nije naše shvatanje", objasnio je Han.

"I nije u pravu kogod misli da je to naše poimanje i zadatak, a mi ćemo", naveo je on, "uvek braniti demokratiju u regionu, jer je to deo našeg uverenja da treba da izvozimo stabilnost u smislu snažnijih demokratskih struktura, a ne zadržavanja postojećeg stanja".Evropski komesar je ukazao da to traži mnogo napora i upornosti, istakavši da je primer za to ono što se dogodilo u Severnoj Makedoniji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track