Najnovije vesti

SMAJLOVIĆ: Haški sud osnovan da bi se reklo Srbi su krivi za rat, izvešćemo i kazniti njihove lidere!
Foto: Zorana Jevtić

IZRICANJE PRESUDE

SMAJLOVIĆ: Haški sud osnovan da bi se reklo Srbi su krivi za rat, izvešćemo i kazniti njihove lidere!

Politika

Međunarodni sud u Hagu izreći će danas konačnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da će Karadžiću biti potvrđena presuda od 40 godina zatvora. Za građane Srbije najvažnije je da se ne promeni odredba u presudi da nije bilo organizovanog zločinačkog poduhvata sa Beogradom.

Ljiljana Smajlović je rekla da bi potvrda presude praktično značila da bi Radovan Karadžić morao da ostane u zatvoru još 19 godina.

"Kad uračunate u tu presudu od 40 godina, onih osam godina što je već u pritvoru i imate onaj princip da nakon dve trećine odslužene kazne možete da izađete, to je praktično skoro doživotno", ocenjuje Smajlovićeva.

Dodaje da građane Srbije posebno interesuje da li će se promeniti odredba u presudi da nije bilo organizovanog zločinačkog poduhvata sa Beogradom.

"Ako se sad odjednom promeni presuda Suda i kaže da postoji zločinačko udruživanje sa Beogradom, to bi stvarno bio ozbiljan udarac na Srbiju. Pretpostavljam da bi to ohrabrilo one koji pokušavaju da nas opet odvuku na Međunarodni sud pravde ali ja u to zaista ne verujem", ocenjuje Smajlovićeva.

Dodaje da je Džefri Najs sam izjavio da nikada nisu mogli da dokažu vezu sa Beogradom.

Rekla je da je Haški tribunal osnovan zbog Srbije i dodaje da sada to niko i ne osporava.

"U kulturi Haškog tribunala je – mi smo osnovani zbog Srba, da bismo osudili Srbe, to sad više niko i ne osporava od američkih analitičara koji se bave političkim naukama. Sud je osnovan da bi se reklo Srbi su krivi za rat, izvešćemo i kazniti njihove lidere", navodi Smajlovićeva.

Ocenjuje da je ispunjena svrha suda. "Ja mislim da se ta svrha suda ispunila. Osamdeset odsto svih ljudi koji su tamo osuđeni za ratne zločine su Srbi, a za zločine nad Srbima, ni u BiH ni u Hrvatskoj koliko ja znam nema presuda. Postoje presude Hrvata za zločine nad Muslimanima ali ne i nad Srbima", ističe Smajlovićeva.

Dodaje da su i dalje na slobodi Naser Orić, Ante Gotovina, Ramuš Haradinaj...

Komentarišući odluku suda da neće biti direktnog prenosa presude Karadžiću zbog slučaja Praljak, ocenjuje da tom odlukom Sud samo sebe štiti.

"Ova mera štiti samo sud jer se taj Sud strašno obrukao kada je Praljak popio otrov a ambulantnim kolima je trebalo čitava tri sata da dođu do sudnice od bolnice koja je na 15 minuta hoda od Haškog tribunala", zaključila je Smajlovićeva.

RTS

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...