RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU! Hag saopštio konačnu presudu, iz galerije se čuli i zvižduci i aplauz! (VIDEO)
Foto: EPA

HAg UŽIVO

RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU! Hag saopštio konačnu presudu, iz galerije se čuli i zvižduci i aplauz! (VIDEO)

Politika -

Radovan Karadžić osuđen je pravosnažno na doživotnu robiju za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, odlučilo je žalbeno veće u Hagu u drugostepenom postupku. Ovim je povećana kazna od 40 godina kojom je osuđen prvostepeno 2016. Kriv za Srebrenicu, Sarajevo, odbijene sve žalbe Karadžića.

15:56 STIŽU REAKCIJE

Povećanje kazne Radovanu Karadžiću sa 40 godina zatvora na doživotni zatvor je skandalozna i neprofesionalna odluka Žalbenog veća Mehanizma u Hagu, smatra lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Kolinda Grabar Kitarović oglasila se na Tviteru:

"Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije", napisala je ona.

Oglasio se i Veselin Šljivančanin.

15:18 "Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična", rekao je u oblazloženju odluke predsednik Žalbenog veća sudija Van Josen iz Danske.

1 / 6 Foto: EPA/Peter Dejong

On je dodao da je pretresno veće pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

Karadžić je ponovo osuđen za 10 od 11 tačaka optužnice.

15:17 Predsednici udruženja Majke Srebrenice pozlilo u sudu tokom izricanja kazne.

15:11 Uvažena žalba Kancelarije tužioca da je prvostepeno veće pogrešno procenilo otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog Karadžića. Da je potvrđena prvostepena presuda, optuženi bi u skladu sa sudskom praksom MKSJ imao pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu posle 26,6 godina, odnosno, nakon dve trećine kazne od 40 godina.

15:02 Reporteri svedoče da je izricanje presude dočekano aplauzom iz galerije, ali nekima je i pozlilo! Čuli su se i zvižduci.

14:58 KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU!

14:57 Sudija traži od Karadžića da ustane. Sledi izricanje kazne.

14:56 Kazna od 40 godina nije adekvatna za zločine Karadžića, kaže žalbeno veće.

"Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina".

14:53 Odbijena žalba Karadžića na dužinu kazne.

14:52 Oslobođen za zločine u sedam opština 1992. - potvrdilo je veće. Reč je o Foči, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Sanskom mostu, Prijedoru i Ključu, te da nije bilo genocidnih namera.

14:52 Žalbeno veće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade,smatra da tužioci nisu dokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992. u sedam opština BiH.

foto: Tanjug/AP/Peter Dejon

14:51 Žalbeno veće sada obrazlaže zaključke po žalbama Tužilaštva.

14:44 Sudija o uzimanju pripadnika UNPROFOR za taoce 1995. godine: Prvostepeno Veće oslanjalo se na pretnje pripadnicima UN koji su bili zarobljeni.

"Karadžić nije uspeo da dokaže da je osoblje UN-a zakonito privedeno" - zaključak je drugostepenog veća.

14:42 "Karadžićevi navodi da je on odgovoran za to samo zato što je predsednik su neuverljivi"

foto: Tanjug/AP/Peter Dejon

14:39 Takođe, veće tvrdi da nije dokazao da nije imao nameru da počini genocid, kao i da nije, kao vođa bosanskih Srba, kažnjavao one koji su činili zločine - kazao je sudija tokom čitanja drugostepene presude.

foto: Tanjug/AP/Peter Dejon

14:37 Veće je utvrdilo da je Karadžić znao za ubistva u julu 1995. u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja.

foto: Tanjug/AP/Peter Dejon

14:35 Žalbeno veće je potvrdilo da nema grešaka u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na "neko drugo mesto". Sudija je naveo da je optuženi bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

1 / 6 Foto: EPA/Peter Dejong

14:32 "Žalbeno veće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Progon Bošnjaka sa područja Srebrenice se odnosi na prisilno preseljenje žena, dece i staraca sa područja Srebrenice"

foto: EPA/Peter Dejong

14:29 Joensen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno veće pogrešilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore "nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak".

foto: EPA/Peter Dejong

14:28 Sudija prelazi na delove optužnice koje se tiču zločina u Srebrenici 1995.

14:21 - Karadžićeva odbrana nije dokazala da je napravljena greška kada je okrivljen za masakr u Sarajevu, na Markalama - kazao je sudija.

foto: Pritnscreen

Isto važi i za "terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH".

Karadžić je imao zločinačku nameru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istiaklo je Žalbeno veće.

foto: EPA/Peter Dejong

14:19 Žalbeno veće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično.

14:15 Karadžić deluje mirno dok sluša sudiju, kažu izvori sa lica mesta.

foto: Pritnscreen

14:14 "Odbrana nije uspela da dokaže da je veće donelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 bosanskih mesta" - stoji u presudi.

14:07 Van Jonsen, predsedavajući sudija, je podsetio na prvostepenu kaznu od 40 godina. Dodao je da su neke stvari tokom istrage rušile njegova prava, ali da nisu bitno uticale na njegovu odbranu.

14:01 Sudije su ušle u salu. Neće čitati celu presudu, već samo sažetak.

14:00 Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) počelo je u 14h izricanje drugostepene presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, nakon 3 godine žalbenog postupka.

Prenošenje se emituje sa vremenskim odlaganjem od 30 minuta, a bilo kakvo uživo snimanje tokom izricanja je zabranjeno.

13:59 Pre izricanja presude Majke Srebrenice napravile incident.

Podsetimo, Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile, 21. jula 2008. godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mestu.Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

Karadžić, koji je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od 30. jula 2008, zatražio je da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track