SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE LOŠE KRENULA ZA NENADA ČANKA: Za poslanike SNS, SPS i SRS njegov predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine neprihvatljiv
Foto: Marina Lopičić

ne podržavaju

SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE LOŠE KRENULA ZA NENADA ČANKA: Za poslanike SNS, SPS i SRS njegov predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine neprihvatljiv

Politika -

BEOGRAD - Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji je predložio lider LSV Nenad Čanak je neprihvatljiv za Vladu Srbije i SNS, izjavila je poslanica te stranke Aleksandra Tomić.

foto: Zorana Jevtić

"Treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovakav koncept je neprihvatljiv za SNS i vladu koja odgovorno vodi ovu državu", rekla je Tomić u obraćanju tokom rasprave o predloženom zakonu u parlamentu, koji neće podržati ni SPS ni SRS.

Tomić je navela da nije prihvatljiv ni deo predloga zakona koji se odnosi na posebne Poreske uprave i PIO fond i istakla da se ne može samo uzeti nož i preseći budžet Srbije za trećinu.

Tomić je rekla i da Vojvodina dobija mnogo više sredstava od države nego što je to predviđeno, te da će mnogo više prihodovati i od projekata izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd - Budimpešta.

Poslanik i lider SRS Vojislav Šešelj je rekao da ta stranka neće podržati zakon te dodao da je začuđen što je na dnevni red stavljen taj predlog.

foto: Beta/Miloš Miškov

On je podsetio da je identičan zakonski predlog 2016. godine podnela poslanica DS Aleksandra Jerkov.

"Može li to bilo gde da se desi u parlamentarnoj demokratiji? Kod nas može", rekao je Šešelj i upitao ko li je zaista tvorac teksta.

On je rekao da SRS smatra da bi građani Vojvodine trebalo da izađu na referendum i odluče o ukidanju autonomije Vojvodini, za šta se radikali zalažu.

Istakao je da radikali traže jačanje lokalne autonomije, odnosno da opštine i gradovi dobiju što šira ovlašćenja i da građani, neposredno preko svojih odbornika, rešavaju pitanja od svakodnevnog značaja.

"Narod se zamajava tezama da ostatak Srbije pljačka Vojvodinu", rekao je Šešelj.

Poslanik SPS Dušan Bajatović istakao je da je Vojvodina deo Srbije i da je i Čanku jasno da separatistički projekti nemaju nikakve šanse.

"Ne zato što vi nećete, nego zato što ne mogu da opstanu", rekao je Bajatović.

On je istakao da autonomija Vojvodine mora da počiva na Ustavu i da i inače ne treba koristiti termine i zahteve tako da građani Srbije imaju sumnju šta su političke namere onih koji ih iznose.

foto: Zorana Jevtić

Bajatović je rekao da sudska, izvršna i zakonodavna vlast, vojska, policija pa i poreska uprava treba da ostanu jedinstvene, te istakao da je moguće uspostaviti neki srednji nivo vlasti na nivou AP Vojvodina, ali da to ne sme da ugrožava ono što bi bio imperativ od strane republike.

Čanak: Nisam ugovorio sa Vučićem održavanje sednice parlamenta o Vojvodini

Predsednik i poslanik Lige socijaldemokratra Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da nije sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem dogovorio da se u Skupštini Srbije održi sednica o

Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodine na predlog LSV-a."Da imam dogovor sa Aleksandrom Vučićem ne bi bio problem da to bude usvojeno ili da se napravi predlog da bude po volji vladajuće većine", rekao je Čanak novinarima u Skupštini Srbije.

Ukazujući da su na sednici parlamenta predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije rekli da su protiv predloženih rešenja, on je kazao da je bez obzira na to ipak dobro da se o pitanju Vojvodine počelo govoriti.

On je rekao da je Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji je LSV dostavio, onaj koji je 2013. godine vojvodjanska administracija pravila da bi ga potom predlaga poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, pa da je onda LSV uzeo isti tekst.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Čanak je naveo da ako sada ne prodje zakon, neće odustati od njega i da će ga ponovo predlagati.

Povodom kritika da predstavlja "lažnu opozciju" Čanak je rekao da ne želi da stoji iza lidera Dveri Boška Obradobvića.

"Ako treba da budem podoban da bi stajao iza Boška Obradovića i tapšao, onda više volim da sam nepodoban. Ako neko misli da će mu fašisti doneti slobodu taj apsolutno ništa nije naučio iz istorije, a on je najbolji primer i naslednik Dimitrija Ljotića i to što iza njega stoje naši bivši koalicioni partneri mene ispunjava velikom tugom, jer sam te ljude gledao u mnogo časnijim situacijama", rekao je Čanak.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track