DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Presuda Karadžiću je politička! HAG SUDI SAMO SRBIMA
Foto: Dragana Udovičić

predsednik jedinstvene srbije

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Presuda Karadžiću je politička! HAG SUDI SAMO SRBIMA

Politika -

Haški tribunal je doneo političku presudu i poznato je da se u Hagu sudi samo Srbima, rekao je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma povodom presude Haškog tribunala kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor.

Marković je rekao da ako se gleda komandna odgovornost, Ramuš Haradinaj, koji je bio vođa u ratu na Kosovu 1999. je oslobođeni i danas ima visoku funkciju u takozvanoj Kosovskoj vladi.

On dodaje i da je Naser Orić oslobođen od svih optužbi, iako je Orić ubio veliki broj Srba.

"Ako će da nam se sudi po komandnoj odgovornosti, to ne smemo nikako da zaboravimo", dodaje Marković.

I bacanje bombi sa osiromašenim uranijom je komandna odgovornost, dodaje predsednik JS i objašnjava da zbog toga mnogi ljudi u Srbiji imaju zdravstve probleme.

Nakon presude Radovanu Karadžicu usledio je aplauz, a pre samog suđenja

zabeleženo je par incidenata ispred same sudnice.

Marković to objašnjava kao pritisak na sam sud.

On ukazuje da je bilo mnogo i srpskih žrtavi u ratu devedesetih i da je sve vreme Haški tribunal koristio dvostruke aršine.

"Šta je sa onima koji su oslobođeni i koji su njihovi materijalni dokazi. Da li su njihovi dokazi to što je ubijeno 12 od 15 svedoka koji su trebalo da se pojave na suđenju Ramuša Haradijana", ističe Marković.

On dodaje da je sedam Srba osuđeno na doživotnu robiju, što svetu daje sliku da smo samo mi krivi za sve što se dešavalo na teritoriji bivše Jugoslavije.

Istim povodom oglasila se i predsednica Hrvatske koja je izjavila da je presuda Radovanu Karadžiću opomena velikoj srpskoj politici, što Marković komentariše kao skupljanje političkih poena pred izbore.

"Umesto da ćuti, ona je ratnog zločinca Antu Gotovinu odlikovala i on je sada u Hrvatskoj visoki savetnik", dodaje Marković.

Ono što je po misljenju Markovića bitno jeste da Srbija mora da gleda sebe na evropskom putu, da nam ne otmu KiM i da vidimo ko su te države koje rade protiv Srbije.

"Rama se rodio sa tom idejom da Kosovo pripadne Albaniji, ali to neće ići tako lako", kaže Marković.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track