Najnovije vesti

RADOVAN KARADŽIĆ MOŽE DA TRAŽI REVIZIJU POSTUPKA: Rok za podnošenje vanrednog pravnog leka godinu dana
Foto: EPA / Peter Dejong

Sramna presuda

RADOVAN KARADŽIĆ MOŽE DA TRAŽI REVIZIJU POSTUPKA: Rok za podnošenje vanrednog pravnog leka godinu dana

Politika

Pravo da se podnese vanredni pravni lek može da se uradi samo ako Kardžić ili neko iz njegovog pravnog tima otkrije novu činjenicu koja nije bila poznata u vreme pretresnog ili žalbenog postupka, a koja je mogla da bude odlučujući faktor za donošenje odluke

BEOGRAD - Radovan Karadžić, koga je Žalbeno veće Rezidualnog sudskog mehanizma Haških tribunala pre dva dana osudilo na kaznu doživotnog zatvora, ima pravo da na izrečenu presudu podnese vanredni pravni lek, odnosno da traži reviziju postupka, a kako je rečeno u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, rok za podnošenje tog zahteva je godinu dana od izricanja pravosnažne presude.

Pravo da se podnese vanredni pravni lek može da se uradi samo ako Kardžić ili neko iz njegovog pravnog tima otkrije novu činjenicu koja nije bila poznata u vreme pretresnog ili žalbenog postupka, a koja je mogla da bude odlučujući faktor za donošenje odluke.

Zahtev se podnosi predsedniku Mehanizma, koji određuje veće sastavljeno od istog broja članova kao i veće u prvobitnom postupku.

"Evantualni odgovor na zahtev za preispitivanje donosi se u roku od 40 dana od dana podnošenja zahteva, a eventualna replika podnosi se u roku od 15 dana od dana donošenja odgovora", rečeno je listu u Mehanizmu.

Ako se članovi veća slože da je nova činjenica mogla da bude odlučujući faktor prilikom donošenja odluke, veće će preispitati presudu i nakon što sasluša strane u postupku, izreći novu presudu.

Članovi Karadžićevog pravnog tima za sada ne znaju da li će podneti zahtev za reviziju postupka, a jedan od njih, Goran Petronijević, rekao je da će prvo detaljno analizirati presudu, a potom odlučiti šta će dalje preduzimati.

"Na prvi pogled presuda ima dosta rupa, a i ostalo je mnogo neupotrebljenih dokaza. Uslovi za podnošenje vanrednog pravnog leka su restriktivni, pa ćemo zato u narednom periodu sagledati sve aspekte kako bismo doneli konačnu odluku", rekao je Petronijević.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja