Najnovije vesti

JELENA GUSKOVA: Srbija je 1999. odbranila Rusiju, koja je tek tada postala svesna svoje moći! Vojska SRJ se herojski odbranila, Černomirdin je bio izdajnik...
Foto: Printscreen

dve decenije od agresije

JELENA GUSKOVA: Srbija je 1999. odbranila Rusiju, koja je tek tada postala svesna svoje moći! Vojska SRJ se herojski odbranila, Černomirdin je bio izdajnik...

Politika

Pre dve decenije, 1999. godine pokazalo se da je Srbija zapravo branila Rusiju, da je branila granice pravoslavlja i slovenstva, samim tim Srbija je ratovala da Rusija postane svesna svoje uloge u savremenom svetu, poručila je Jelena Guskova, inostrani član SANU.

 

U osvrtu na dešavanja pre 20 godina, Guskova je navela da je od početka NATO bombardovanja Rusija pokušavala da podrži SRJ diplomatskim sredstvima, međutim, Rusija nije mogla u toj podršci da ode predaleko jer je iščekivala pomoć od Zapada i MMF-a.

„Tek posle 20 godina izgleda da je Rusija nešto shvatila”, istakla je.

 

Jelena Guskova
Jelena Guskova foto: Dragan Kadić

 

Uprkos tome, navela je, građani Rusije su širom zemlje masovno protestovali protiv NATO agresije, a u mnogim gradovima su se sastavljali spiskovi dobrovoljaca koji su želeli da dođu u Srbiju i pruže joj pomoć.

 

„Tokom dva najteža meseca za Balkan, stav Rusije se menjao u više navrata. Vrlo brzo su u Moskvi i drugim gradovima zabranjeni protesti pred stranim ambasadama, a vladala je ideja da Rusija ne treba da bude uvučena u rat. Čak je u jednom trenutku Boris Jeljcin telefonirao Bilu Klintonu i rekao da postoji želja unutar Dume da se Beogradu isporuči oružje koje bi onemogućilo pilotima NATO-a da izvršavaju borbene operacije“, rekla je.


Osvrnula se i na ulogu Viktora Černomirdina i ocenila je kao izdajničku.

Istovremeno, govoreći o rezultatu bombardovanja, Guskova je navela da je Jugoslovenska vojska u tom periodu projavila neverovatan heroizam.

„Vojska Jugoslavije je uspela da očuva svoj potencijal — NATO nije slomio njenu borbenu gotovost.

 

Ljudi nisu posrnuli i nisu se borili protiv vlasti Slobodana Miloševića. Plan NATO-a je propao, patriotizam celog naroda je pobedio. NATO nije odneo vojnu pobedu, a generali Alijanse nisu uspeli da objasne kako je vojska Jugoslavije uspela da očuva svoje resurse“, istakla je.

Međutim, uspeli su nečem drugom, da Srbiji nametnu svoje uslove — oblik političkog uređenja, saradnje organizacije sa Evropom, ali i sa međunarodnim Tribunalom.

 

(Kurir.rs / Miloš Ćurčin, Sputnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...