NAJVEĆA MISTERIJA HAPŠENJA RADOVANA KARADŽIĆA: Oteli ga i 3 dana držali na tajnoj lokaciji! KO JE UZEO 5 MILIONA DOLARA NAGRADE?!
Foto: EPA

tajna duga više od 20 godina

NAJVEĆA MISTERIJA HAPŠENJA RADOVANA KARADŽIĆA: Oteli ga i 3 dana držali na tajnoj lokaciji! KO JE UZEO 5 MILIONA DOLARA NAGRADE?!

Politika -

Radovan Karadžić zvanično je uhapšen 21. jula 2008. godine na liniji 73, međutim, do danas nisu pronađeni svedoci iz autobusa, kao ni vozač, dok su svi autoprevoznici demantovali da je bilo ko tog dana hapšen u autobusu. Sve ovo dodatno je probudilo sumnju u zvaničnu verziju, dok je sam Karadžić tvrdio da je uhapšen 3 dana ranije, 18. jula!

Ko je uzeo nagradu od 5 miliona

"Karadžić je tri dana bio otet. Dok su ga držali u zgradi BIA na Banjici tri dana i dve noći niko ga ništa nije pitao, niti su mu uzimali bris da ga identifikuju. To znači da su bez ikakve sumnje dobro znali o kome je reč", rekao je ranije Novosti Karadžićev tadašnji branilac Goran Petronijević, navodeći da su pojedinci iz vlasti te dane iskoristili kako bi uzeli pet miliona dolara koje su za Radovanovu "glavu" nudile SAD.

foto: EPA

Haški tužilac Serž Bramerc je kasnije u svojoj knjizi objavio da je upravo u ta tri dana, dok je Karadžić bio na Banjici, u Tribunalu boravio Miki Rakić, šef kabineta tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Iz Haga se nije vratio direktno u Beograd, već je otišao na neku drugu destinaciju. Tadić tvrdi da nema pojma o tome. Ako je pošten i nije uzeo pare, onda mora da zna ko ih je uzeo i da to kaže, jer je njegov obraz u pitanju.

Dva upada u Karadžićev laptop

Brat i branilac Karadžića, Luka i advokat Svetozar Vujačić, preuzeli su njegov laptop iz MUP-a Srbije. Posle desetodnevne provere, veštak za kompjutere Angelina Marković otkrila je da su u periodu između 18. jula, kada odbrana tvrdi da je Karadžić uhapšen, i 11. avgusta, kada je laptop pronađen na Batajničkom putu, zabeležena dva ulaska u kompjuter.

foto: Kurir

Prvi ulazak je, kako su pokazale provere, bio 19. jula, a drugi, 1. avgusta, kada je Karadžić već bio u pritvoru Haškog tribunala.

- Prilikom prvog ulaska, na kompjuteru je rađeno oko sat vremena - rekla je Markovićeva. - A tokom drugog, mnogo više, oko desetak. Korišćen je i DVD pisač. Snimljen je jedan film za koji ne znamo šta je, jer ga niko od nas nije pogledao. Pronašli smo video-materijal i tekstove iz alternativne medicine, muziku...

Film je snimljen prilikom drugog korišćenja kompjutera, i sačuvan je pod nazivom "Mikonos". Zbog čega je on snimljen direktno na kompjuter, a nije, recimo, gledan sa CD, i zbog čega nije izbrisan, ako je laptop vraćen, još nije poznato.

foto: Kurir

Šta je Karadžić ispričao na saslušanjima

* Na dan hapšenja, u petak 18. jula 2008, bio sam u stanu u Ulici Jurija Gagarina 267

* U 21 čas krenuo sam u Batajnicu na noćni fudbalski turnir "Milica Rakić"

* Autobus je iznenada stao, prišla su dvojica i uhvatila me, jedva sam stigao da se prekrstim

* Držali su me tri dana u ćeliji pod zemljom

* Nisam se krio u zemunicama i manastirima

* Sam sam iznajmljivao stanove, hranu sam kupovao noću u prodavnicama

* Bio sam veoma tih do ubistva Đinđića, a onda su stanovi postali sumnjivi i počeo sam da se pokazujem...

(Kurir.rs/Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track