SPS O IZJAVI DRAŠKOVIĆA DA JE BOMBARDOVANJE MOGLO BITI IZBEGNUTO: Jedino gore od laži je poluistina
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

reagovanje

SPS O IZJAVI DRAŠKOVIĆA DA JE BOMBARDOVANJE MOGLO BITI IZBEGNUTO: Jedino gore od laži je poluistina

Politika -

BEOGRAD - Socijalistička partija Srbije, povodom izjave Vuka Draškovića da je bombardovanje SR Jugoslavije moglo biti izbegnuto, ocenila je danas da je "jedino gore od laži - poluistina".

"Socijalistička partija Srbije oseća dužnost i obavezu da reaguje povodom sporne izjave Vuka Draškovića date na 20. godišnjicu NATO agresije u kojoj se citira deo sporazuma iz Rambujea i to baš onaj deo sporazuma koji funkcioneru SPO-a odgovara", kaže se u saopštenju.

Sporazum iz Rambujea, kako se navodi, mora se čitati kao celina i on je podrazumevao da se suverenitet države Srbije, tadašnje Jugoslavije, preda grupi država NATO pakta, koje bi sa svojim vojnim trupama ušle na celu teritoriju zemlje i kontrolisale Kosovo.

foto: Stefan Kojić

"Ta prva faza je bila predviđena da traje tri godine, a u tom vremenskom periodu bi funkcionisala bez suvereniteta međunarodno priznate države Jugoslavije. Nakon te faze, na Kosovu bi bio sproveden referendum, koji bi vodio do nezavisnosti južne srpske pokrajne. Odnosno, jednim potpisom bismo prihvatili i okupaciju i nezavisnost Kosova", naveo je SPS.

Odbrana zemlje, kako se ističe, vođena je sve dok te kritične garancije suvereniteta nisu dobijene rezolucijom 1244.

"Rezolucija 1244, za razliku od sporazuma koji je tadašnjoj Jugoslaviji nuđen u Rambujeu, sadrži osnovne elemente suvereniteta. Uspeh tadašnje Jugoslavije i njenog rukovodstva je u tome što je problem vraćen u SB UN i što je rezolucija 1244 jedini garant suvereniteta koji naša zemlja ima prethodnih 20 godina", saopštio je SPS.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja