DAN KADA JE NATO STAO NA STRANU TERORISTA! Alijansa i 20 godina posle NE PRIZNAJE ZLOČIN! Sada su se oglasili o bombardovanju Srbije!
Foto: Profimedia, EPA

Branili zlikovce iz OVK

DAN KADA JE NATO STAO NA STRANU TERORISTA! Alijansa i 20 godina posle NE PRIZNAJE ZLOČIN! Sada su se oglasili o bombardovanju Srbije!

Politika -

NATO još smatra da je zločin iz 1999. godine, kada je alijansa stala u odbranu terorista OVK, "legitimna" akcija".

"NATO i posle 20 godina smatra da je primena sile u Jugoslaviji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN bilo neophodna i legitimna i da je bombardovanje postiglo svoj cilj", saopštila je pres-služba Alijanse je za Sputnjik!

Sagovornik Sputnjika je izjavio da je NATO započeo operaciju u martu 1999. "sa ciljem da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se tada odvijala na Kosovu".

- Ova odluka je bila doneta nakon više od godinu dana borbi na Kosovu i neuspeha međunarodnih diplomatskih napora za rešavanje konflikta. Operacija NATO-a je usledila nakon više od godinu dana intenzivnih napora UN i kontaktne grupe, čiji član je bila i Rusija, za dostizanje mirovnog rešenja - rekao je činovnik.

Po njegovim rečima, SB UN je "više puta karakterizovao kršenje ljudskih prava na Kosovu i porast broja izbeglica, prognanih iz svojih domova, kao pretnju međunarodnom miru i bezbednosti". Prema podacima Alijanse, do kraja 1998. godine više od 300 hiljada ljudi sa Kosova su napustili svoje kuće.

- Sporazumi o prekidu vatre su kršeni, dok su pregovori zašli u ćorsokak. Uzimajući u obzir porast krize primena sile NATO-a je bilo potrebna i legitimna - naveo je sagovornik.

foto: Printscreen

U Alijansi smatraju i da je cilj operacije bila da se "stavi tačka na sve ratne akcije i represije protiv civila na Kosovu, da se osigura povratak izbeglica i dozvoli pristup humamnitarnim organizacijama".

- Vazdušna kampanja je postigla cilj. U junu 1999. godine Savezna Republika Jugoslavija je pristala da povuče svoje snage sa Kosova. Nasilje je prekinuto i izbeglice su mogle da se vrate kući - izjavio je činovnik Alijanse.

Po njegovom mišljenju, međunarodni kontingent KFOR je kasnije "pomogao u osiguranju bezbednosti na Kosovu i u regionu u celini".

(Kurir.rs / Sputnjik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track