MAJOR RADOSAVLJEVIĆ BORIO SE SA 10 AVIONA F-15, PILOT KULAČAN izbegao je sve rakete i bezbedno sleteo... Naši migovi 29, u 20.15 poleteli su u VEČNOST!  Ovo su čelični srpski vitezovi koji su Nato ZLIKOVCIMA stali na put nad našim nebom!
Foto: Privatna arhiva

Srbijo, slavi svoje heroje! NATO PILOTI STALI SU UZ TERORISTE

MAJOR RADOSAVLJEVIĆ BORIO SE SA 10 AVIONA F-15, PILOT KULAČAN izbegao je sve rakete i bezbedno sleteo... Naši migovi 29, u 20.15 poleteli su u VEČNOST! Ovo su čelični srpski vitezovi koji su Nato ZLIKOVCIMA stali na put nad našim nebom!

Politika -

Jugoslovensko-albanska granica, 24. mart 1999. Tačno u 18,40 dežurni u operativnom centru jedne od jedinica VOJIN Vojske Jugoslavije dao je treću uzbunu u poslednja 24 sata.

Dve minute ranije dobio je sve potrebne podatke putem automatizovanog sistema VOJIN, AS-84, kojeg su radari TPS-600 i S-600 na novim izmeštenim ratnim pozicijama nahranili svim podacima o dolazećim avionima i krstarećim raketama NATO-a iz područja severno od Krfa.

Četiri holandska F-16 poletela su u tog 24. marta 1999. u 17,45 s aerodroma Amendola, Italija. Iznad Jadrana su imala prvo tankiranje gorivom, da bi zatim preko Albanije ušli u vazdušni prostor SRJ. Potpukovnik Jon Abma leteo je na čelu formacije od četiri F-16, kada je oko 20,15 dobio informaciju od „avaksa“, da su jugoslovenski migovi-29 uzleteli sa Batajnice i krenuli im u susret. Sva četiri F-16 odbacuju dodatne rezervoare goriva i projektile vazduh-vazduh tipa „amram“ čine bojevim, prelaze na pasivno praćenje jugoslovenskih migova-29 samo pomoću infracrvenih senzora. Potpukovniku Abmi nije jasno zašto migovi-29 ne koriste svoje avionske radare, a već su bili u dometu. Imao je toplotne karakteristike migova-29, jer su njihovi motori RD-33 naprosto rasipali toplotu. Tri minute do susreta u vazduhu, sva četiri F-16 aktiviraju AN/APG-68 radare i kontejnere ALQ-131 za elektronsko ometanje.

Heroj Zoran Radosavljević
Heroj Zoran Radosavljević foto: Youtube Printscreen

Svi migovi-29 iz sastava 127. lovačke eskadrile 204. lovačkog puka već danima su u pripravnosti. Raspoređeni su na aerodromima Batajnica, Niš, Ponikve i Podgorica. Pripravnost broj jedan, potpukovnik Ljubiša Kulačin sedi u kabini svog miga-29 i čeka signal za poletanje. Pod krilima aviona ima četiri rakete R-73 za blisku vazdušnu borbu i dve rakete R-27R za srednje daljine, dok njegov top GSh-30 u redeniku ima 150 metaka.

foto: Fonet

Glas iz kontrole letenja bio je miran: „Neprijatelj na nivou 17 iz pravca 02 ulazi u naš vazdušni prostor.“ Bilo je tačno 20,10 sati. Tri minute kasnije, potpukovnik Kulačin poleteo je pod forsažom, za njim i njegovi drugovi, majori Nebojša Nikolić i Zoran Radosavljević, kao i potpukovnik Milorad Milutinović. Svi na migovima-29. Krenuli su prema severu vođeni žiro-kompasom, leteći vrlo nisko da bi izbegli „avaks“, radio-vezu nisu koristili, avionske radare još nisu uključili. Između Bečeja i Ečke potpukovnik Kulačin je popeo avion na 2.000 metara i odlučio da uključi radar RLPK-29 i osmotri neprijatelja. U trenu je shvatio da njegov radar ne funkcioniše, optoelektronski senzori za otkrivanje protivničkog toplotnog zračenja su, u slučaju da mu je ometan radar, otkazali. Potpukovnik Kulačin se našao na nebu slep i gluv. Negova tri druga letela su pored, kada mu je zvučni signal ukazao da je radarski osvetljen i da prema njemu juri protivnički projektil.

foto: Privatna arhiva
foto: AP

Odmah je krenuo u oštar antiraketni manevar izvlačenja, izbacujući istovremeno i PPI-26 mamce radi ometanja protivničkih raketa. I potpukovnik Milutinović je sa zaprepašćenjem ustanovio da mu ne radi radar, ali je ipak direktno krenuo na holandske F-16, pokušavajući da u vizuelnom kontaktu pronađe šansu za vazdušnu pobedu. Major Radosavljević je hrabro uleteo u formaciju od deset američkih lovaca F-15, od kojih su se dva odmah sjurila u rep njegovog miga-29.

Potpukovnik Jon Abma je odlučio da napadne čelni desni jugoslovenski mig-29, koji je upravo krenuo u manevar napada na holandske F-16, a leteo je u širokoj formaciji ruskog tipa „bic“. Ispalio je projektil vazduh-vazduh tipa „amram“ i pogodio mig-29. Skoro istovremeno dva američka F-15 lansirala su rakete „sperou“ i pogodila druga dva mig-29.

foto: Profimedia

Potpukovnik Kulačin je ulazio u g-opterećenja, koja verovatno ni robot ne bi mogao da izdrži, pokušavajući da izbegne dve rakete srednjeg dometa sa poluaktivnim sistemom navođenja. Povećao je svoju brzinu približavanja protivniku, čime je kratio vreme za korekciju putanje rakete, uz pomoć informacija koje ona dobija od avionskog radara. Aktivirao je i radarske mamce BVP-30-26M. Dva „amrama“ je izbegao, „sperou“ ispaljen sa F-15 nastavlja da ga juri. Odlučio je u trenutku manirom rasnog pilota-lovca. Obrušio je svoj mig-29 nekoliko metara iznad kanala Dunav-Tisa-Dunav. Refleksija velike vodene površine, razlika u odrazima vode i tla u prolećno veče zbunila je raketu „sperou“ i ona se zabila u obalu kanala. Potpukovnik Kulačin je sleteo na Batajnicu. Major Nikolić je pogođen sa tri rakete, katapultirao se. Potpukovnik Milutinović je pogođen raketom i katapultirao se.

Major Zoran Radosavljević je vodio borbu sa deset američkih F-15. Pogođen je sa tri rakete. Posmrtno je odlikovan Ordenom za hrabrost i unapređen u viši čin.

Svi oni su svesno prihvatili neravnopravnu borbu, političari su krivi zašto su piloti dovedeni u situaciju da 1999. godine budu glineni golubovi…

(Kurir.rs / Sputnjik, Miroslav Lazanski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track