Najnovije vesti

JEREMIĆEVOM ORTAKU 3 GODINE ROBIJE ZA PRANJE PARA: Patrik Hou osuđen na sudu u Njujorku! RASPLET KORUPCIONAŠKE AFERE KOJA TRESE SVET!
Foto: AP, Dado Đilas

PALA ODLUKA

JEREMIĆEVOM ORTAKU 3 GODINE ROBIJE ZA PRANJE PARA: Patrik Hou osuđen na sudu u Njujorku! RASPLET KORUPCIONAŠKE AFERE KOJA TRESE SVET!

Politika

Patrik Ho (69), biznismen iz Hongkonga, osuđen je na tri godine zatvora od zbog svoje uloge u šemi vrednoj više miliona dolara za podmićivanje afričkih lidera putem kontakata u Ujedinjenim nacijama. Ho će takođe platiti kaznu od 400.000 dolara.

Hoa je američki federalni sud u Njujorku krajem prošle godine proglasio krivim za sedam od osam tačaka optužnice za kršenje Zakona o stranim koruptivnim praksama i pranje novca.

On se izjasnio da se ne oseća krivim.

Maksimalna kazna za svaku tačku optužnice kretala se od pet do dvadeset godina zatvora.

Ho je bivši sekretar unutrašnjih poslova kineske provincije Hongkong. On je pred sudom negirao krivicu za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim koruptivnim praksama.

foto: Silk Road Forum

Suđenje je počelo godinu dana pošto je Hou uhapšen, a jedan od svedoka bio je i Vuk Jeremić.

Jeremić je pred porotom u Njujorku rekao da je on povezao Houa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio mi diplomatska vrata za kompaniju CEFC (Čajna enerdži fand komitiju - China Energy Fund Committee - CEFC), kako bi širila svoje poslovanje na čitavu planetu.

Jeremić je svedočio drugog dana procesa honkoškom biznismenu u procesu koji se vodi pred sudom na Menhetnu u Njujorku.

Osim Hoa, sud u Njujorku za podmićivanje optužuje i Sama Kutesa, ministra inostranih poslova istočnoafričke države Uganda, takođe poput Jeremića, bivšeg predsednika Skupštine UN tokom 2014. i 2015. godine.

Kurir.rs/ CNN

Foto: AP i Dado Đilas

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...