JEREMIĆEVOM ORTAKU 3 GODINE ROBIJE, VUK ZANEMEO Svetska afera dobila epilog!
Foto: AP, Dado Đilas

dokazano kriv

JEREMIĆEVOM ORTAKU 3 GODINE ROBIJE, VUK ZANEMEO Svetska afera dobila epilog!

Politika -

Patrik Ho, koji je lideru NS uplaćivao pozamašne sume novca, osuđen je u Njujorku zbog korupcije. Srpski političar dužan je da objasni za šta je dobijao novac od osuđenog, ocenjuju sagovornici Kurira

Patrik Ho, biznismen iz Hongkonga i saradnik lidera Narodne stranke (NS) Vuka Jeremića, osuđen je juče na tri godine zatvora zbog umešanosti u aferu s podmićivanjem afričkih lidera putem kontakata u UN "tešku" više miliona dolara.

Pored zatvorske kazne, Ho će morati da plati i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara.

Pranje novca

Američki federalni sud u Njujorku je Hoa krajem prošle godine proglasio krivim za sedam od osam tačaka optužnice za kršenje zakona o stranim koruptivnim praksama i pranje novca. On se teretio da je učestvovao u pranju 2,9 miliona dolara i korupciji. Jedan od svedoka u ovom korupcionaškom skandalu je bio i bivši šef diplomatije Srbije i bivši predsedavajući GS UN Vuk Jeremić.

foto: Zorana Jevtić

On je tom prilikom pred porotom otkrio da je on povezao Hoa s visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio mu diplomatska vrata za kompaniju CEFC, na čijem je čelu ovaj bio, a sve to kako bi širila poslovanje u svetu. Međutim, ovo nije bila jedina saradnja njih dvojice. Mediji u Srbiji su otkrili da je kompanija CEFC uplatila dvema firmama Vuka Jeremića oko 1,7 miliona dolara!

U period od 2013, nedugo pošto je otišao s pozicije u UN, pa do 2015, Jeremiću je Ho uplatio 764.000 dolara na račun njegove firme "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting", kao i milion dolara na račun CIRSD.

Isterati načistac

Kurir je pokušao da dobije komentar od Jeremića preko portparola stranke, ali do zaključenja broja odgovor nije stigao, a o toj temi se šef NS nije oglašavao ni na društvenim mrežama.

Za sagovornike Kurira nema dileme - Jeremić ima moralnu obavezu da objasni za šta je dobijao novac od sada osuđenog kriminalca. Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je lider NS dužan da položi račune javnosti.

foto: Fonet

- Sada imamo verifikaciju onoga što je do sada bilo samo sumnja, dokazano je da je taj čovek (Ho) radio to za šta je optužen. Jeremić ima moralnu obavezu da dodatno pojasni u kakvim je odnosima bio s takvim čovekom i za šta je dobijao novac od njega - kaže Dobrašinović. Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da je potreba javnosti da se presuda Hou prevede, da se vidi o kakvoj hobotnici je reč i u kom kontekstu se tu pominje Jeremić.

Kurir.rs/K.B/Foto:AP/Dado Đilas

Sumnjivi saradnici Novac i iz Meksika

Pored uplata od Patrika Hoa, na račun Jeremićevih firmi stizale su uplate i od kompanija na čijem je čelu bio Meksikanac Emilio Lozoja, široj javnosti poznat po učešću u korupcionaškom skandalu teškom milione dolara.

Firme "Meks gas", "MGI saplaj", "MGI enterprajzis", "MGI trejding" uplaćivale su desetine hiljada dolara na Jeremićev devizni račun, o čemu je Kurir nedavno pisao, a za tri godine uplaćeno mu je ukupno oko 180.000 dolara. Lozoju meksička javnost naziva "el kapo za pranje para".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track