VUK OD HOA DOBIO 9 MILIONA DOLARA! Novi detalji o poslovima lidera Narodne stranke
Foto: AP, Dado Đilas

Otkriveno

VUK OD HOA DOBIO 9 MILIONA DOLARA! Novi detalji o poslovima lidera Narodne stranke

Politika -

Jeremić 2017. imao poslednju uplatu od 1,5 miliona dolara od kompanije povezane s Patrikom Hoom, koji je ovih dana u Njujorku osuđen na trogodišnju robiju zbog korupcije

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić primio je od kompanije povezane s fondacijom Patrika Hoa, osuđenog zbog mita i korupcije na tri godine zatvora, čak devet miliona dolara!

Na račun Jeremićevog CIRSD je u oktobru 2017. uplaćeno 1,5 miliona dolara iz Hongkonga, što, kako otkriva medijska mreža Antidot, ukupnu sumu novca koju je ovaj političar primio od kompanije povezane s Hoom penje na devet miliona dolara. Jeremić i Ho su inače godinama blisko sarađivali.

foto: Zorana Jevtić

Slagao da je zaposlen

Pomenutu tranšu - 1,5 miliona evra - na račun Jeremićeve NVO uplatila je kompanija "Nordern internešenel kapital", koja je, prema dokumentaciji koju je Antidot dobio iz Hongkonga, povezana sa kompanijom "Čajna enerdži" i njenom fondacijom CEFC, na čijem čelu se, sve do hapšenja, nalazio Patrik Ho. Takođe, Antidot je otkrio i da je Jeremić slagao da je zaposlen u bordu švajcarskog investicionog fonda "Partners grup". Dok je šef NS na jednoj televiziji ispričao da živi od novca koji prihoduje od članstva u bordu drugog najvećeg investicionog fonda na svetu, iz "Partners grupa" su poručili da Jeremić nije zaposlen kod njih.

Kako je saopštila Dženi Blinč, predstavnica za medije "Partners grupa", Jeremić je kod njih samo angažovan kao spoljni saradnik u okviru neprofitnog projekta "PG Life", i to kao član Međunarodnog savetodavnog veća. Prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, to što je šef NS slagao da je zaposlen u pomenutom fondu samo implicira da ne može da objasni odakle mu novac.

foto: Fonet

Dužan objašnjenje

- To što je rekao da radi u tom fondu, a ne radi, znači da ne može da objasni poreklo svog novca. Svaki čovek koji radi negde i zarađuje novac na legalan način nema problem da kaže gde radi i po kom osnovu zarađuje. Ako on uđe u tu vrstu verbalne gimnastike, objašnjavanje gde i šta radi, a ispostavi se da ništa nije tačno, onda je njegov problem dublji nego što izgleda na prvi pogled - navodi on.

Podsetimo, Patrik Ho je pre dva dana u Njujorku osuđen na tri godine zatvora zbog umešanosti u aferu s podmićivanjem afričkih lidera putem kontakta u UN tešku više miliona dolara. Pored zatvorske kazne, Ho mora da plati i 400.000 dolara.

Kurir.rs/K.B./Foto:AP/Dado Đilas

3 godine zatvora dobio Patrik Ho

2 firme Jeremić koristio za primanje novca iz inostranstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track