Najnovije vesti

NASTAVLJA SE RASPRAVA U SKUPŠTINI: Poslanici danas o setu zakona iz oblasti zdravstva, ministri odgovaraju na pitanja
Foto: Nebojša Mandić

održava se i posebna sednica

NASTAVLJA SE RASPRAVA U SKUPŠTINI: Poslanici danas o setu zakona iz oblasti zdravstva, ministri odgovaraju na pitanja

Politika

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti zdravstva koji donose brojne novine, među kojima su one da roditelji tokom lečenja deteta od nekog teškog oboljenja imaju pravo da tokom bolovanja primaju sto odsto zarade do punoletstva deteta.

Ova novina predviđena je Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju. Prema tom predlogu, takođe je predviđeno da pacijenti koji neopravdano ne dođu na skrining pregled učestvuju u troškovima daljeg lečenja, ako kasnije obole.

Predviđeno je i da izabrani lekar može da otvori bolovanje 60 dana, umesto dosadašnjih 30, kao i da će i lekari specijalisti moći da upute pacijente na bolničko lečenje.

Kad je reč o Predlogu zakona o zdravstvenoj zašiti, predloženo je prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku zakonima, ocenjujući da oni omogućavaju nastavak reformi i doprinose kvalitetnijem zdravstvu, dok deo opozicije, uglavnom okupljen u Savezu za Srbiju, i dalje bojkotuje parlament.

Poslanici će kao i svakog četvrtka postavljati pitanja članovima vlade, koji će imati priliku da im odgovore već u 16 časova.

Institutom poslaničkih pitanja predviđeno je da ministri poslanicima odgovaraju u Skupštini Srbije svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Pored toga, u Domu Narodne skupštine danas će biti održana i Posebna sednica na kojoj će se srpskim poslanicima obratiti predsednik parlamenta Gruzije Irakli Kobahidze.

U međuvremenu će se predstavnici srpskog parlamenta sastati i sa poslanicima nemačkog Bundestaga.

Marko Janković predložen za šefa Komisije za hartije od vrednost

Za predsednika Komisije za hartije od vrednosti danas je u Skupštini Srbije predložen diplomirani ekonomista, Marko Janković sa mandatom koji će trajati do 23.novembra 2021.godine.

Skupština je 14.februara 2019. godine donela odluku o prestanku funkcije predsedniku Komisije za hartije od vrednosti Predragu Dedeiću koji je 12.decembra 2018.godine podneo ostavku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...