BOLID: Trifunović pljuje po poglavaru SPC!
Foto: Nemanja Nikolić

Sergej: Patrijarh ne veruje u Boga

BOLID: Trifunović pljuje po poglavaru SPC!

Politika -

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) glumac Sergej Trifunović pokazao je da mu ništa nije sveto! On je optužio poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja da ne veruje u Boga.

Naime, Trifunović je napisao na Tviteru: "Nismo se razumeli. Ja verujem u Boga. Za patrijarha nisam siguran."

U ekskluzivnoj izjavi za Kurir patrijarh Irinej odgovara da ga ne dotiču Trifunovićevi komentari.

- Ko će da razume šta ko kaže... Neka priča svako ono što mu je na jeziku. Ja njega i ne poznajem, ne bavim se time. Ne bih ni znao zašto je to napisao. Svako priča ono što misli i kako god hoće - kaže patrijarh Irinej. On dodaje da ga to nije potreslo niti uvredilo.

Teški ispadi Ovakve javne izjave su skandalozne, ocenjuju sagovornici Kurira i upozoravaju da ne priliče nekome ko pretenduje da se se ozbiljno bavi politikom i vodi jednu političku stranku.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da političari svaku svoju reč treba da stave na vagu pre nego što je iznesu javno.

- Ljudi koji se okupljaju oko Sergejeve opcije moraju sami da odluče da li se slažu s njegovim stavom ili ne. Ne mora da znači da će njemu ovakve izjave odneti glasove ili da će mu nužno naštetiti. Možda će mu čak doneti neke. U Srbiji ima mnogo više ateista nego što SPC prikazuje, a ko su pravi vernici, videlo bi se kada bi trebalo da se plaća crkveni porez - navodi Đenović.

Besmisao i neznanje Narodni poslanik Vladimir Đukanović kaže da nad Trifunovićevim izjavama čovek jedino može da se zgrozi.

- Možda bi bilo najbolje da se on kandiduje da bude patrijarh jer je on već multipraktik. To što on radi je skandalozno. Pokazao je da ništa ne zna o kanonskom ustrojstvu, tako da je besmisleno i komentarisati sve to. Na njegove reči čovek jedino može da se zgrozi - kaže Đukanović.

Skaredno Vulgarnosti upućene Irineju

Patrijarh Irinej se našao na udaru čelnika opozicije nakon što je u Nišu, na državnoj manifestaciji povodom 20 godina od NATO bombardovanja, kritikovao proteste. Tada je novinar Njuz neta Miroslav Vujović napisao: "Je l' greh reći patrijarhu da ga popuši?" Njegov komentar među prvima je lajkovao upravo Sergej Trifunović.

(Kurir.rs / S. Slamnig - M. Branković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track