HAN U BEOGRADU: Zamrznuti dijalog sa Prištinom ne treba da zaustavi evrointegracije Srbije
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Evropski komesar za proširenje

HAN U BEOGRADU: Zamrznuti dijalog sa Prištinom ne treba da zaustavi evrointegracije Srbije

Politika -

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Johanes Han, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, izjavio je da je briselski dijalog važan, ali da nije sve kada su u pitanju evrointegracije Srbije i istakao da mu je žao što je dijalog zamrznut.

- Nema razloga i bila bi greška da se sve zaustavi zato što je trenutno dijalog u zastoju zbog poznatih razloga. Ja sam zahvalan što srpska strana to dobro razume, rekao je Han na konferenciji za štampu i dodao da je optimističan po pitanju rada na procesu evrointegracija Srbije.

Kazao je i da izbori u Evropskom parlamentu nemaju veliki uticaj na evrointegracije Srbije, jer se on vodi na administrativnom nivou i zahvalio ministarki Jadranki Joksimović i njenom timu što gotovo svakodnevno rade na svemu što je potrebno za otvaranje poglavlja i napredak u tom procesu.

- Do kraja oktobra sam tu i učiniću sve što mogu da se što veći progres postigne, kazao je Han.

On je naveo da razume ljutnju Srbije zbog nametanja taksi na robu iz centralne Srbije od strane Prištine i dodao da je EU pokušala da utiče da se one ukinu, jer su te takse jasno protivne ideji jedinstvenog tržišta i štete daljem razvoju u oblasti trgovine i prekogranične saradnje.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je kazao, postoje druge oblasti koje doprinose regionalnoj saradnji i u tom smislu delimično ukidanje rominga za zemlje u regionu može koristi poslovnom sektoru.

- Drago mi je da čujem da postoji snažna posvećenost Srbije regionalnoj saradnji, čiji privredni sektor može da ima najviše koristi. Pozdravljam odluku Vlade Srbije da podrži inicijativu za potpisivanje sporazuma o romingu i pronađe način da se to postigne, rekao je Han.

Potrebno je naći način da se poboljša regionalna saradnja, rekao je Han i dodao da je to jedan od najboljih načina da se i Srbija i ostale zemlje regiona pripreme za buduće pristupanje EU, što znači i jedinstvenom tržištu EU.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da su sa premijerkom vođeni opširni razgovori o medijskoj strategiji i kazao da mu je drago što je upoznat koliko se odmaklo u procesu njenog sastavljanja.

- Verujem da će preostala pitanja koja su ostala otvorena biti rešena, rekao je Han.

Kazao je i da je juče i danas sa Brnabić i predsednikom Vučićem razgovarao i o radu u Skupštini i naveo da je Evropski parlament spreman da pomogne u unapređenju saradnje vlasti i opozicije, kao i rada parlamenta u Srbiji.

- Koliko razumem radi se i na izmenama ustava i nadam se da će to biti usvojeno, kazao je Han.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Istakao je da je kao Austrijanac ponosan što je njegova zemlja doprinela obnovi Golubačke tvrđave, koja će danas biti otvorena.

Naša obaveza i odgovornost je da čuvamo kulturnu baštinu, kazao je Han i istakao da je Golubačka tvrđava doprinos kulturnom turizmu, oblasti koja može da otvori nova radna mesta i doprinese industriji kruzera, kao i putovanju njima.

Kako je kazao, to će pomoći i da se iskoristi Dunav kao atrakcija koja će privući turiste i iz Evrope, ali i iz celog sveta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track