MANTER: Rešenje kosovskog pitanja ne može biti diktirano sa strane, moraju se dogovoriti Beograd i Priština
Foto: Beta/Milan Obradović

kosovski problem

MANTER: Rešenje kosovskog pitanja ne može biti diktirano sa strane, moraju se dogovoriti Beograd i Priština

Politika -

Bivši ambasador SAD u Srbiji i predsednik Instituta Istok-Zapad Kameron Manter smatra da rešenje kosovskog pitanja ne može biti "diktirano sa strane", već, ističe, mora biti ishod dogovora Beograda i Prištine.

Manter, u razgovoru za Tanjug, kaže da samo od Beograda i Prištine zavisi kad će se nastaviti pregovori, koje smatra ključnim za bolju budućnost građana Srbije i Kosova, ali ukayuje da i njihov format, sadržaj i ishod takođe u najvećoj meri zavise od odluka dve strane.

"Važno je da shvatimo da ovo ne može da bude rešenje koje je diktirano sa strane, već mora da dođe od pregovarača", istakao je Manter.

On ne želi da spekuliše o mogućim rešenjima, poput razgraničenja ili podele Kosova, uz obrazloženje da takvi scenariji moraju biti dogovor dve strane.

Razmena teritorija je za njega, ipak, osetljivo pitanje.

"I o tome, eventualno, treba da odlučuju vlade Kosova i Srbije, ali to je vrlo osetljivo pitanje i želeli bismo da se uverimo da su ne samo vlade, već i građani spremni za to. To je teško pitanje za koje će biti potrebne ne samo pregovaračke sposobnosti, već i politička hrabrost", rekao je Manter.

Upitan kako vidi stavove da bi eventualna promena granica otvorila Pandorinu kutiju na Balkanu i ohrabrila druge da razmišljaju u tom pravcu, Manter odgovara da veruje da to nije cilj.

"Ne bih mogao da spekulišem o tome. Mislim da je važnije da se fokusiramo ne samo na granice, već na budućost država kao članica EU, u kojima će građani živeti bolje i imati bolje mogućnosti", rekao je Manter.

On ističe da bi obe strane na pregovore trebalo da gledaju kao na proces koji će im doneti nešto, a ne tokom kojeg će nešto izgubiti.

"Više bih voleo da govorimo o tome kako da se postigne dogovor u kojem ćete da pobedite. O tome govori i predsednik Aleksandar Vučić, on traži nešto gde može da pobedi, a tako razmišljaju i pregovarači sa Kosova", kaže Manter.

A na pitanje koje rešenje bi nas dovelo do takvog ishoda, Manter ponavlja da je ključan nastavak dijaloga, a da su pitanja o kojima se pregovora dogovor dve strane.

Kad je reč o mogućnosti da se u dijalog direktnije uključe i druge zemlje, poput SAD i Rusije, Manter kaže da Beograd i Priština treba da razmisle da li to žele i da li bi to pomoglo procesu pregovora.

Upitan da li SAD može više da učini kad je reč o nastavku dijaloga, koji je blokiran zbog jednostranih poteza Prištine, Manter kaže da njegova zemlja može najbolje da utiče na dijalog ukoliko podržava napore EU, koja pokušava da bude posrednik u pregovorima.

Podseća da u svakim pregovorima, ukoliko je cilj da budu uspešni, obe strane moraju da pokažu darežljivost, viziju i hrabrost i da "uđu u tuđe cipele".

"To su vaši prijatelji, živeli ste sa njima hiljadama godina unazad, živećete još hiljadama godina. . . Ako jedna strana misli da ona druga ima sve odgovore ili da su uvek u pravu, teško je pregovarati", kaže Manter, čiji Institut je u Beogradu ove nedelje organizovao konferenciju "Balkanski dijalozi".

Skupu, na kojem je učestvovalo oko 45 sagovornika, zainteresovanih i angažovanih na prostoru Zapadnog Balkana koji su se fokusirali na tri teme - situacija na KiM, budućnost BiH i posledice Prespanskog sporazuma, obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Manter kaže da će u narednim mesecima biti održano još takvih skupova iz kojih će se, nada se, izroditi i određene sugestije, koje bi bile korisne za lidere i građane Srbije i Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track