Najnovije vesti

ITALIJANSKI ISTORIČAR PRIZNAO: Bombardovanje Srbije bila je greška, kao i nezavisnost Kosova
Foto: EPA

politički teoretičar Serđo Romano

ITALIJANSKI ISTORIČAR PRIZNAO: Bombardovanje Srbije bila je greška, kao i nezavisnost Kosova

Politika

On, takođe, dodaje da se sada ni SAD, a ni Evropa ne mogu vratiti u prošlost i priznati da su pogrešil

BEOGRAD - Bombardovanje je bila politička greška i nije trebalo kazniti jednu zemlju koja to nije zaslužila, kao što sam oduvek podvlačio i da je nezavisnost Kosova greška, rekao je politički teoretičar Serđo Romano.

"I u jednom i u drugom slučaju bile su zanemarene neke druge mogućnosti", istakao je italijanski pisac, novinar, istoričar i kolumnista.

Romano, koji će u julu napuniti 90 godina, napominje da Srbija, međutim, kada je u pitanju politika, ne treba da gradi svoju budućnost na nostalgiji.

"Srbija danas ima jedan put ispred sebe, a to je ulazak u EU, i čini se da je to najbolje, a moguće rešenje, bez mnogo sećanja na prošlost. Treba ići napred i gledati u budućnost, koja mora biti pozitivna za zemlju", smatra Romano.

On, takođe, dodaje da se sada ni SAD, a ni Evropa ne mogu vratiti u prošlost i priznati da su pogrešili.

"Nezavisno Kosovo se ne može više rasplesti, međutim, treba sve učiniti da se stvori klima zajedničkog života na tom prostoru.

Žrtvovanje treba da bude obostrano i uveren sam da će onog dana kada Srbija postane članica EU, imati jedan pouzdan glas u toj uniji i biti zemlja sa autoritetom", kaže Romano, koji smatra da će Srbija kao članica EU imati više autoriteta i u odnosu prema Kosovu.

Navodeći da razume prijateljstvo Srbije sa Rusijom, Romano ističe da je oduvek bio protivnik one politike koja je imala predznak antiruska, kao i same politike NATO.

"Kada pominjete Rusiju i NATO, pisao sam više puta kako je politika NATO negativna, štetna. NATO nije politički savez, on je političko-vojni savez koji je služio i služi za pripremanje i vođenje ratova", kaže Romano.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...