HTEO JE DA BUDE PILOT, IMAO JE CRNI POJAS U KARATEU: Danas bi Oliver Ivanović napunio 66 godina... Rastao je u profesorskoj porodici, ZAVRŠIO JE DVA FAKULTETA
Foto: EPA Andrej Cukic

ubijen prošle godine u atentatu ispred sedišta stranke

HTEO JE DA BUDE PILOT, IMAO JE CRNI POJAS U KARATEU: Danas bi Oliver Ivanović napunio 66 godina... Rastao je u profesorskoj porodici, ZAVRŠIO JE DVA FAKULTETA

Politika -

Na današnji dan u selu Ranić kod Dečana rođen je srpski političar Oliver Ivanović.

Oliver je rastao u profesorskoj porodici. Otac Bogdan bio je profesor istorije, a majka Olga profesorka srpskog.

Ivanović je osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Titovoj (danas Kosovskoj) Mitrovici.

Hteo je da bude pilot, ali želju nije ostvario zbog slabog vida. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu koju je posle tri godine napustio. Vratio se u Mitrovicu gde je završio Mašinski fakultet, a u Prištini je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu.

U Zagrebu počeo ozbiljno da trenira karate, nosilac je crnog pojasa (četvrti dan), osvajač prvenstva Kosova. Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča". Govorio je engleski, albanski i italijanski.

Bio je oženjen, otac četiri sina.

KAKO JE POSTAO POLITIČAR

Počelo je juna 1999. godine molbom "momaka s mosta" (koji razdvaja srpski od albanskog dela Mitrovice) da im, kao karatista, pomogne u odbrani.

"Na svoju sramotu, iako ovaj grad volim više nego bilo koji drugi, bio sam spreman da odem. Vratili su me momci koji su bili odlučniji od mene i sigurniji da će po svaku cenu ostati ovde. Njih dvadesetak došlo je kod mene sa idejom da me nagovore jer, ako ništa drugo, "znam sa strancima".

Tako se i rodio SNV kao građanski pokret za očuvanje rodnog mesta". Ivanović je 1999. godine postao predsednik Izvršnog odbora SNV-a severnog Kosova.

UBISTVO

Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi 16. januara ujutru u Kosovskoj Mitrovici.

Na Ivanovića je pucano dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Ivanović je nakon napada hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica, ali bez znakova života.

Kurir.rs/Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track