Ana Brnabić direktno prozvala Jeremića: SRBIJA U PROBLEMU ZBOG VUKA! Ako je muljao s Hoom, bićemo uvučeni u korupcionašku aferu
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Premijerka zabrinuta

Ana Brnabić direktno prozvala Jeremića: SRBIJA U PROBLEMU ZBOG VUKA! Ako je muljao s Hoom, bićemo uvučeni u korupcionašku aferu

Politika -

Premijerka Ana Brnabić upozorila je da će Srbija imati štetne posledice ukoliko se utvrdi da je bivši predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić umešan u međunarodnu korupcionašku aferu u kojoj je centralna figura, biznismen Patrik Ho, nedavno osuđen na tri godine zatvora. Ona je naglasila da je Jeremić u najvećoj svetskoj organizaciji predstavljao Srbiju, a ne sebe.

Od čega živi?

foto: Profimedia

- Srbija ga je tamo plaćala, tako da se nadam da tu dalje neće ništa biti zato što će se onda korupcionaška afera direktno vezivati za Srbiju i mi ćemo to morati da objašnjavamo. Nadam se da nije radio takve stvari dok je predstavljao Srbiju u UN - upozorila je premijerka u emisiji "Hit tvit" na TV Pink.

Ona je naglasila da javnost očigledno ne zna od kojeg novca Jeremić živi i podsetila na prilive novca na Jeremićevim računima.

- Ne znamo zašto njegova organizacija dobija milione uglavnom iz inostranstva, od ambasada ili od inostranih fondova. Jako je sporno i mene, kao predsednicu Vlade, dosta plaši to što je neko od najboljih prijatelja i partnera Vuka Jeremića, Partik Ho, u Americi osuđen na tri godine zatvora, i to ni manje ni više nego zbog jedne svetske korupcije teške milione evra, koja se tiče korupcije nekih afričkih lidera preko UN u vreme kada je Vuk Jeremić bio predsednik GS - izjavila je predsednica Vlade.

Epilog suđenja

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da bi Jeremić i njegove veze sa Patrikom Hoom zaista uvukli Srbiju u veliki problem i naneli joj veliku štetu.

- Već i samo pominjanje Jeremića kao službenika države Srbije u UN u ovom postupku šteti ugledu Srbije. A ukoliko bi se ispostavilo da je umešan u različite korupcionaške afere koje se vezuju za kontroverznog Patrika Hoa i to se potvrdi u pravosnažnoj osudi, šteta bi bila nesaglediva po Srbiju. Suđenje Hou svakako nije dobra vest za Srbiju, a videćemo da li će se epilog direktno ticati Vuka Jeremića, koji je bio deo tog postupka - naglašava naš sagovornik.

Američki federalni sud u Njujorku proglasio je Hoa krivim za sedam od osam tačaka optužnice za kršenje zakona o stranim koruptivnim praksama i pranju novca. On se teretio da je učestvovao u pranju 2,9 miliona dolara i korupciji. Jedan od svedoka u ovom korupcionaškom skandalu bio je i Jeremić, koji je dao iskaz na suđenju.

Vladislav Jovanović

Faulovi i kombinacije

Bivši diplomata Vladislav Jovanović napominje da je Srbija odgovarala za svog službenika Vuka Jeremića samo za vreme njegovog mandata u Njujorku.

foto: Dragan Kadić

- Da se otkriju Jeremićevi faulovi i kombinacije tokom vršenja funkcije u UN, onda bi Srbija morala da objašnjava to. Ili da je kojim slučajem sklapao dilove u ime Srbije. Međutim, sve što je do sada izašlo kao sumnjivo vezuje se za period kad je prestao da bude predstavnik Srbije u UN. Bio je privatno lice i, prema tome, sam je odgovoran za svoje postupke - ocenjuje naš sagovornik.

I. K./ Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track