Najnovije vesti

VUK JE VEĆI LOPOV OD HOA! Čuveni istraživački novinar šokirao svet! Analiza stručnjaka: Jeremić mora u zatvor!
Foto: AP/Dado Đilas

Šokantno

VUK JE VEĆI LOPOV OD HOA! Čuveni istraživački novinar šokirao svet! Analiza stručnjaka: Jeremić mora u zatvor!

Politika
09:32h

Vuk Jeremić je radio možda i prljavije stvari od svog ortaka Patrika Hoa, biznismena koji je osuđen na tri godine zatvora zbog svoje uloge u svetskoj korupcionaškoj aferi, tvrdi istraživački novinar Metju Rasel Li u dokumentarnom filmu „Veza Hongkonga, lista Patrika Hoa“.

foto: Printscreen

Muljanje

Li je u dokumentarcu, koji je emitovan na portalu Radio-televizije Hongkong, raskrinkao Jeremićevu ulogu u ovoj aferi, teškoj milione dolara, kao i njegove privatne dilove koje je pravio još dok je bio na funkciji predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. - Jeremićevo svedočenje na suđenju Hou bilo je problematično jer se ispostavilo da je radio za „CEFC Čajna enerdži“ (kineski konglomerat koji je vodio Ho, prim. aut.) dok je bio predsedavajući GS UN. Uzimao je njihov novac, razmenjivao s njima mejlove... Radio je mnoge stvari. Za mene je iznenađujuće što je fokus tužilaštva bio na Hou. Tužioci su iskoristili njegovo svedočenje da pokažu kako je Ho uspostavljao vezu, a u stvari ono što je Jeremić radio možda je gore za javnost - ispričao je Li.

On je rekao i da je u liftu suda u Njujorku pitao Jeremića kako je mogao da radi u privatnom biznisu dok mu je trajao mandat u UN, ali da je od njega dobio kratak odgovor: „Ovde nisam ja taj koji je optužen“.

foto: Printscreen

Fantomske firme

U filmu je detaljno prikazano kako je Ho preko Jeremića dolazio do uticajnih ljudi u Aziji, Africi, Južnoj Americi i sklapao unosne poslove s tamošnjim, mahom državnim kompanijama. - Optužnica protiv Hoa pomenula je da je posrednik upoznao Hoa sa afričkim zvaničnicima. Ovo se može posmatrati kao izvorište celog slučaja. Identitet ove misteriozne osobe otkriven je tek na suđenju. On je bio predsednik 67. GS UN i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić - navodi se u dokumentarcu.

foto: Printscreen

Istraživački novinari raskrinkali su i tokove novca koji se slivao na Jeremićeve račune. Hoov CEFC je platio Jeremiću kao konsultantu ukupno 5,3 miliona dolara. Ispostavilo se da su neke firme koje su uplaćivale taj novac potpuno fantomske, jer uopšte ne postoje na prijavljenim adresama.

foto: Beta/MC

Branko Radun

SRBIJI NANETA ŠTETA

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da ova afera, u kojoj je Jeremićeva uloga nesumnjiva, može da šteti Srbiji, pre svega njenom kredibilitetu: - Postalo je jasno da je Jeremić, i dok je bio ministar spoljnih poslova i dok je bio na funkciji u UN, pre svega bio lobista koji je radio za sopstveni interes. Opasna stvar je što vidimo mnogo stranog novca na njegovim računima, a to je znak da je prisutan i uticaj neke zemlje na političke odluke onoga ko novac dobija. Naravno da je šteta za zemlju ako se ispostavi da je umesto kredibilnog čoveka u UN poslala lobistu.

foto: Printscreen
foto: Printscreen
foto: Printscreen
foto: Kurir

KURIR DANAS POKLANJA MAGAZIN STARS: Ana Nikolić plašila ljude s maskom po ulici

Svake srede, samo u dnevnim novinama Kurir čeka vas poklon - magazin Stars!

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

Ekskluzivne paparaco fotke: Ana Nikolić s maskom za lice plaši ljude po ulici i ne presvlači se danima. Kurir Stars na hipodromu, Ana Mihajlovski odrasla u bedi - spavala u štali s konjima, Sonja Vuksanović povećala guzu u Turskoj za 7.000 evra, Darko Lazić odbija terapiju!

Plus šok intervju s Gocom Tržan: Kako sam izbegla silovanje.

Svake srede samo uz Kurir - STARS!

foto: Kurir

Kurir.rs/ivana kljajić Foto: AP/Dado Đilas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track