OČEKIVANO! KARADŽIĆ SE ŽALIO NA DOŽIVOTNU ROBIJU, HAG ODBIO! Prvom predsedniku Republike Srpske odbijen zahtev da se kazna smanji
Foto: Printscreen

rapidno odbijena

OČEKIVANO! KARADŽIĆ SE ŽALIO NA DOŽIVOTNU ROBIJU, HAG ODBIO! Prvom predsedniku Republike Srpske odbijen zahtev da se kazna smanji

Politika -

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtev Radovana Karadžića da mu bude omogućeno podnošenje žalbe na dužinu doživotne zatvorske kazne, a koju mu je prošlog meseca Mehanizam odredio zbog genocida i drugih zločina počinjenih u BiH.

"Ne postoji pravni osnov u Statutu ili pravilima Mehanizma na osnovu kojih se Karadžić može žaliti na pravosnažnu presudu ili njen deo", navedeno je u odluci koju je potpisao predsednik Mehanizma Karmel Agius.

Tom odlukom takođe je odbijen Karadžićev zahtev za odobrenje imenovanja pravnog savetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahteva za preispitivanje pravosnažne presude.

Krajem marta Karadžić je podneo podnesak u kojem je naveo da smatra kako je Mehanizam pogrešio kada mu je odredio doživotnu kaznu zatvora jer nije vodio računa o “praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji” te mu je time prekršio ljudska prava.

Takođe je navedeno kako nema obrazloženja odluke da Karadžiću kazna sa 40 godina bude povećana na doživotnu.

"Veće je pogrešilo kada je baziralo odluku da poveća kaznu na način da je upoređivalo kazne izrečene drugim optuženima, a pri tome nije razmišljalo o stavkama koje čine Karadžićev predmet specifičnim, poput činjenice da je voljno napustio mesto predsjednika", stoji u podnesku, prenosi BIRN BiH.

On je tražio da mu se ukine doživotna kazna i odlučivanje o adekvatnoj dužini kazne vrati prvostepenom veću.

Karadžić je 20. marta pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, ali i zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

On je prvostepenom presudom na koju se se žalili i Karadžić i tužilaštvo bio osuđen na 40 godina.

Karadžić je oslobođen krivice za zločine u 7 bosanskih opština.

Kurir.rs/BirnBiH/radiosarajevo.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja