Najnovije vesti

ŠOK! OTKRIVENA NOVA  ŽUTA KUĆA NA KOSOVU! Albanci opet vade organe Srbima?!
Foto: Profimedia

stravično otkriće

ŠOK! OTKRIVENA NOVA ŽUTA KUĆA NA KOSOVU! Albanci opet vade organe Srbima?!

Politika

Policija uhapsila pet osoba zbog sumnje da su na jednoj divljoj klinici blizu Prištine ilegalno trgovale ljudskim organima i bavile se nezakonitim transplantacijama

Na Kosovu je ponovo otkrivena nelegalna trgovina organima! Sumnja se da su Albanci, nakon nekadašnjeg slučaja „žuta kuća“, opet trgovali organima Srba!


Kosovska policija uhapsila je u akciji koja je sprovedena u utorak i sredu pet osoba koje su pod sumnjom da su na jednoj divljoj klinici blizu Prištine ilegalno trgovale ljudskim organima, tj. da su se bavile nezakonitim transplantacijama.


Na licu mesta pronađeni su materijalni dokazi, pored ostalog, i zdravstveni kartoni sedmoro pacijenata, kao i druga medicinska dokumentacija, a istraga u ovom slučaju trajala je nekoliko meseci. Inače, sumnja se da je jedna od delatnosti ove divlje klinika bila i trgovina ćelijama i da su tu obavljane vantelesne oplodnje.

 

- Ima indicija da su ljudi povezani sa ovom klinikom vrbovali siromašne Srbe i nealbance i da su bili posrednici u prodaji njihovih organa bogatim klijentima, odnosno pacijentima, od koji su neki sa Zapada - kaže izvor Kurira blizak istrazi.


Dodaje da je na klinici obavljeno najmanje sedam transplantacija, odnosno vantelesnih oplodnji, ali se sumnja da je taj broj veći i da je u nekim slučajevima dokumentacija sklonjena. Policija istražuje ko su u ovim slučajevima bili kupci, a ko prodavci organa.


Klinika je po nalogu inspekcije zatvorena, a ovo je inače već drugi ovakav slučaj na Kosovu u poslednjih nekoliko godina.


Pre nekoliko meseci dvoje Albanaca iz okoline Prištine osuđeno je na zatvorske kazne jer je sud utvrdio da su učestvovali u ilegalnim transplantacijama 23 bubrega. Prištinski urolog Ljuftija Dervišaj osuđen je na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 8.000 evra, a Sokolj Hajdini na godinu dana zatvora. U tom slučaju, vezanom za kliniku „Medikus“, kupci organa bili su u nekim slučajevima iz Izraela, a operacija i bubreg koštali su od 80.000 do 100.000 evra.


Takođe, podsetimo, na Kosovu je i ranije bilo trgovine organima Srba i nealbanaca. Prema poznatom izveštaju Dika Martija, Srbi sa KiM odvođeni su tokom rata na područje Albanije u zloglasnu „žutu kuću“, gde su im na silu vađeni organi i prodavani klijenteli sa Zapada.

 


Kurir / Zoran Šaponjić

 

Foto: Profimedia

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...