ISPRAVKA NEMA DOKAZA DA SU ALBANCI OPET TRGOVALI ORGANIMA SRBA
Foto: Profimedia

stravično otkriće

ISPRAVKA NEMA DOKAZA DA SU ALBANCI OPET TRGOVALI ORGANIMA SRBA

Politika -

ISPRAVKA Iako smo prethodno objavili da postoje navodi da su žrtve ilegalne klinike, zbog koje je kosovska policija uhapsila pet osoba, bili Srbi, i u naslovu tvrdili da se ponavlja "Žuta kuća", Raskrinkavanje.rs u svojoj analizi opomenulo nas je da je stigao demant od kosovske policije.

„U ovoj fazi istrage nema žrtava ili osoba koje su uključene u istragu, a da imaju srpsko državljanstvo“, kratko su odgovorili iz kosovske policije na pitanje Raskrinkavanja da li je istina da su žrtve bili Srbi.

Stoga je redakcija Kurira izmenila naslov i strukturu članka. Izvinjavamo se čitoacima na grešci.

Kosovska policija uhapsila je u akciji koja je sprovedena u utorak i sredu pet osoba koje su pod sumnjom da su na jednoj divljoj klinici blizu Prištine ilegalno trgovale ljudskim organima, tj. da su se bavile nezakonitim transplantacijama.

Na licu mesta pronađeni su materijalni dokazi, pored ostalog, i zdravstveni kartoni sedmoro pacijenata, kao i druga medicinska dokumentacija, a istraga u ovom slučaju trajala je nekoliko meseci. Inače, sumnja se da je jedna od delatnosti ove divlje klinika bila i trgovina ćelijama i da su tu obavljane vantelesne oplodnje.

Sumnja se da je na klinici obavljeno najmanje sedam transplantacija, odnosno vantelesnih oplodnji, ali se sumnja da je taj broj veći i da je u nekim slučajevima dokumentacija sklonjena. Policija istražuje ko su u ovim slučajevima bili kupci, a ko prodavci organa.

Klinika je po nalogu inspekcije zatvorena, a ovo je inače već drugi ovakav slučaj na Kosovu u poslednjih nekoliko godina.

Pre nekoliko meseci dvoje Albanaca iz okoline Prištine osuđeno je na zatvorske kazne jer je sud utvrdio da su učestvovali u ilegalnim transplantacijama 23 bubrega. Prištinski urolog Ljuftija Dervišaj osuđen je na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 8.000 evra, a Sokolj Hajdini na godinu dana zatvora. U tom slučaju, vezanom za kliniku „Medikus“, kupci organa bili su u nekim slučajevima iz Izraela, a operacija i bubreg koštali su od 80.000 do 100.000 evra.

Takođe, podsetimo, na Kosovu je i ranije bilo trgovine organima. Prema poznatom izveštaju Dika Martija, Srbi sa KiM odvođeni su tokom rata na područje Albanije u zloglasnu „žutu kuću“, gde su im na silu vađeni organi i prodavani klijenteli sa Zapada.

Kurir / Zoran Šaponjić

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track