Najnovije vesti

BIO JE TADA DESNA RUKA OMRAŽENE MEDLIN OLBRAJT I U EPICENTRU DEŠAVANJA A SADA, 20 GODINA KASNIJE, OTKRIVA: Rusija je 1999. rekla Srbiji da je neće štititi!
Foto: EPA, Printscreen Youtube

strob talbot bio je zamenik državnog sekretara, a bio ga je glas i da je ruski špijun

BIO JE TADA DESNA RUKA OMRAŽENE MEDLIN OLBRAJT I U EPICENTRU DEŠAVANJA A SADA, 20 GODINA KASNIJE, OTKRIVA: Rusija je 1999. rekla Srbiji da je neće štititi!

Politika

BRISEL - Bivši zamenik državnog sekretara SAD Strob Talbot tvrdi da je Moskva odigrala ključnu ulogu kako bi prestalo NATO bombardovanje 1999. godine time što je razuverila Slobodana Miloševića da će stati u odbranu Srbije, a podržavala je i zahteve Zapada da međunarodne mirovne snage, među kojima su bile ruske vojne jedinice, preuzmu kontrolu nad Kosovom.

Američki diplomata na sajtu Brukings, u tekstu povodom 70. godišnjice NATO, između ostalog piše i o događajima vezanim za bombardovanje SRJ 1999. godine. Tada je predsednik SAD bio Bil Klinton, a Talbot je bio zamenik državnog sekretara.

foto: Youtube Printscreen

Kako navodi Talbot, Boris Jeljcin, koji je na čelu Rusije nasledio Mihaila Gorbačova, imao je poseban odnos s Klintonom. On podseća da je Srbija bombardovana u vreme kada se obeležavala pedesetogodišnjica postojanja NATO.

"Klinton je pozvao Jeljcina na rođendanski događaj kao specijalnog gosta, pošto su njih dvojica ostvarili napredak u definisanju 'partnerstva' između NATO i Rusije", navodi Talbot u tekstu koji prenosi Forum za bezbednost i demokratiiju.

foto: Youtube Printscreen

"Međutim, mračni oblak se nadvio nad nečim što bi bio veseo događaj. Dok je obeležavanje godišnjice bilo u toku, NATO je bio u ratu sa Srbijom. Desetgodišnje razaranje u Jugoslaviji je došlo do svog opasnog i krvavog klimaksa. Slobodan Milošević, predsednik Srbije, vodio je rat protiv sopstvenih sugrađana, muslimana na Kosovu. Miloševićeve snage su činile masakre i proterivale desetine hiljada "Kosovara" u susednu Makedoniju, stvarajući tako humanitarnu katastrofu na obe strane granice i destabilišući i samu Makedoniju", tvrdi američki diplomata.

Kako dodaje, mnogi Rusi su želeli da njihova vlada stane na stranu Srbije.

"Jeljcinovo prisustvovanje sastanku u Vašingtonu nije dolazilo u obzir dok su NATO avioni bombardovali Beograd. Ali, čak i tokom ove mračne situacije na Balkanu, Jeljcin je zvao Klintona tokom događanja i rekao mu da će Rusija, misleći ovde na sebe, preuzeti sve diplomatske korake kako bi okončala rat", piše Talbot.

Bivši novinar, diplomata, ruski izvor...

Talbot je bivši, novinar, diplomata i spoljnopolitički analitičar, a prema crticama koje se mogu naći u njegovoj nezvaničnoj biografiji u vreme Hladnog rata važio je za ruski kontakt u američkom Stejt departmentu mada nikada nije bio okarakterisan kao ruski špijun, piše na Wikipediji.

Kako dodaje, poslao je Viktora Černomirdina, jednog od svojih bivših premijera, da zajedno s Martijem Ahtisarijem, predsednikom Finske, formira tim.

"Dvojica lidera zemalja koje nisu bile članice NATO uspeli su da prisile Miloševića da poklekne. Ključni faktor je bila sposobnost Černomirdina da razuveri Miloševića da će Rusija stati u odbranu Srbije, i ne samo to, Rusija je podržavala zahteve Zapada za obustavljanje bombardovanja i da međunarodne mirovne snage, među kojima su bile ruske vojne jedinice, preuzmu kontrolu nad Kosovom", tvrdi dalje Talbot.

On još dodaje i da je taj "katastrofalni rat konačno završen najvećim delom zahvaljujući ruskoj diplomatiji".

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...