SPREMAMO ODGOVOR NA PRIŠTINSKE TAKSE Brnabić: Srbija razmatra pokretanje arbitraže kod CEFTA
Foto: Marina Lopičić

kosovsko pitanje

SPREMAMO ODGOVOR NA PRIŠTINSKE TAKSE Brnabić: Srbija razmatra pokretanje arbitraže kod CEFTA

Politika -

Srbija trenutno razmatra pokretanje artbitraže pred CEFTA zbog uvođenja sto odsto uvećanih taksi Prištine na proizvode iz centralne Srbije, potvrdila je danas premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, to jedini način da zaštitimo naše interese. Brnabić je to rekla u ogovarajući na pitanje novinara sa Kosova da li je tačno da Srbija namerava na međunarodnog arbitraži da optuži Kosovo zbog uvedene mere na srpske proizvode, na Samitu digitalizacije, koji se održava u Beogradu.

Dodala je da je Srbija zamolila Skretarijat CEFTA da regauje na takse, ali da se to nije desilo, kako smo se nadali.

Premijerka je kazala da nije održan sastanak tim povodom i da je sledeći sastanak CEFTA bio zakazan u Prištini.

"Mi smo bili tamo, ali delgacija Prištine je napustila sastanak i on nije održan", podsetila je. Kaže da su i Brisel i pojedinačne zemlje EU i SAD više puta, kao i UN i Unmik, glasno i nedvosmisleno rekli da je u pitanju kršenje CEFTA i S SP-a, koji je Priština potpisala.

"Pozvali smo Prištinu da prestane sa kršenje CEFTA i povuče takse, ali to se nije desilo", rekla je ona i dodala da se zato sada razmišlja o pokretanju arbitraže.

Brnabić je naglasila da svi koji ne poštuju psorazume koje su potpisali treba da snose posledice u skladu sa ugovorima. Navela je da je CEFTA krovni i osnovni sporazum za zemlje u regionu koji definiše našu trgovinu i naše ekonomske odnose.

"Kada je doneta necivilizacijska odluka o taksama od 100 odsto, time je dat jako loš signal i za ostalu regionalnu saradnju. Zato je danas bilo teško da potpišemo Regionalni sporazum o romingu".

Brnabić je zapitala: ko će onda garantovati da će ovaj sporazum o romingu biti poštovan, ako se ne poštuje ni Brisleski sporazum niti CEFTA.

"Rekli smo, ajde da probamo pružimo ruku još jednom i da sarađujemo. Ne postoji nijedna teritorija u regionu koja će biti stabilna i bezbedna ako ceo region nije bezbedan. Nismo hteli da se igramo ping pong igre i da kažemo - nećemo sada da potpišemo sporazum. Htesli smo da pokažemo da će Srbija uložiti energiju i potlički kapital kako bi imali stabilan i bezbedan region, pre svega za mlade ljude", poručila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track