GRADONAČELNIK BEOGRADA O POKUŠAJU UPADA OPOZICIJE U GRADSKU SKUPŠTINU: Ovo je samo jedan u nizu incidenata koje poslednjih meseci izazivaju predstavnici opozicije
Foto: Beta/Beoinfo

reakcija

GRADONAČELNIK BEOGRADA O POKUŠAJU UPADA OPOZICIJE U GRADSKU SKUPŠTINU: Ovo je samo jedan u nizu incidenata koje poslednjih meseci izazivaju predstavnici opozicije

Politika -

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najoštrije je osudio današnji pokušaj predstavnika opozicije da nasilno upadnu u Skupštinu grada Beograda i poručio im da se u institucije ulazi putem izbora.

"Kao gradonačelniku, najvažniji su mi mir, bezbednost i poštovanje dostojanstva svih građana prestonice. Ono što smo danas imali prilike da vidimo ispred Skupštine grada Beograda predstavlja suštu suprotnost tome. Pripadnici opozicije ne samo da su pokušali nasilno da uđu u Skupštinu, već su i verbalno napali članice Saveta za rodnu ravnopravnost i žene zaposlene u Gradskoj upravi", rekao je gradonačelnik u pisanoj izjavi za Tanjug.

foto: Beta/Branislav Božić

On je naglasio da je opozicija pokazala nepoštovanje prema instituciji Skupštine grada Beograda, prema ženama, a time i prema svim građanima. Dodaje da saoseća sa ženama koje su danas pretrpele veliki stres, i ocenjuje da su se ponele hrabro.

Petronijević i Marjanović osudili nasilje

Članovi veća Skupštine grada, Dragomir Petronijevic i Filip Marjanović, oštro su danas osudili pokušaj nasilnog upada u zgradu Starog dvora grupe, koju je predvodio lider Dveri Boško obradović. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima Petronijević poručuje da su Obradović, kao i, kako kaže, poltroni Djilasa i Jeremića, pokazali pravo lice.

"Fašista Boško Obradović juriša na institucije, na žene koje su bile učesnice radionice 'borba protiv nasilja. Nažalost Obradović, Đilas i Jeremić su im i u praksi pokazali šta je nasilje. Fašisti i nasilnici iz SzS su sramota Srbije", naveo je Petronijević.

Današnjim delovanjem dela opozicije, kako kaže, još jednom je iz Beograda otišla slika nasilja u svet.

"Ovo je samo jedan u nizu incidenata koje poslednjih meseci u Beogradu izazivaju predstavnici opozicije. Podsetiću na konstantno vređanje žena, nošenje vešala na Terazijama, na napad na radnike 'Gradske čistoće', upad u zgradu RTS-a, na blokiranje gradskih ulica džakovima sa solju. Osim pokušaja upada u Skupštinu, danas smo imali prilike da vidimo i skidanje građevinske zaštitne ograde sa Trga Republike", rekao je on.

foto: Nemanja Nikolić

Dodaje da je spisak sve duži, a da takve slike naše prestonice utiču na sve građane, kao i na međunarodni ugled Srbije.

Podseća da je Beograd danas sve poželjnija destinacija za turiste i investitore, a da ovakvi događaji i u tim segmentima nanose veliku štetu.

Radojičić smatra da je nedopustivo, da se u gradu koji je toliko puta vaskrsao iz ruševina, akti nasilja i upada u institucije koriste kao političko sredstvo i zatražio od opozicije da se sa nasilničkim ponašanjem prestane.

Paunović: Žene održale čas demokratije

Pokušaj upada u Skupštinu grada i blokada institucije od strane članova Saveza za Srbiju je za svaku osudu, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović. Ona je istakla i da je ovo nedopustivo u demokratskoj zemlji kao što je Srbija, saopšteno je iz Kancelarije.

"Oni, kojima su puna usta porodice, značaja uloge majke, mera populacione politike, danas su pokazali svoje pravo lice i političku nemoć, ali i želju da nedostatak narodne podrške nadomeste nasiljem i incidentima", istakla je Paunović.

Ona je pozvala nadležne državne organe da reaguju što hitnije i spreče sve učestalije talase nasilja nad ženama.

"Ne smemo dozvoliti da nas ovakvi događaji vrate decenijama unazad. Odsustvo političkih argumenata ne može se zameniti nasilnim upadom u institucije. U institucije se ulazi putem izbora, a građani su pre godinu dana na glasanju iskazali svoje mišljenje o tome koga žele na vlasti", naglasio je gradonačelnik.

foto: Nemanja Nikolić

Dodaje da su građani glasali za program koji sprovodi aktuelna vlast i da se zbog toga ne može dopustiti da deo onih koji misle drugačije sprečavaju razvoj grada, blokiraju ulice i radove u centru prestonice.

"Smatram da se jedino dijalogom i kompromisom može doći do svakog rešenja", poručio je prvi čovek prestonice.

O zahtevu predstavnika Saveza za Srbiju koji su ispred Starog dvora tražili da im se obrati gradonačelnik Radojičić, on je rekao da je uvek spreman za razgovor na civilizovan način, a ne nasilno.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track