Najnovije vesti

HILARI I MEDLIN DOLAZE NA KOSOVO! Olbrajt i Klintonova slave sa Albancima
Foto: EPA/JUSTIN LANE, EPA

na listi zvanica

HILARI I MEDLIN DOLAZE NA KOSOVO! Olbrajt i Klintonova slave sa Albancima

Politika

Rivalka aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa, na izborima za predsednika Amerike 2016. godine, Hilari Klinton, nalazi se među glavnim zvanicama za ceremoniju kojom će 12. juna kosovske vlasti obeležiti godišnjicu ulaska NATO snaga na KiM. Osim prve dame SAD iz perioda bombardovanja SRJ, na listi gostiju koji se očekuju u Prištini je i Medlin Olbrajt, američka državna sekretarka za vreme mandata Bila Klintona.

 

Kako su preneli kosovski mediji, domaćini stranim zvanicama biće tri bivša predsednika privremenih institucija u Prištini - Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga i Hašim Tači.

 

Hilari se našla na listi zvanica jer u Prištini smatraju da je u vreme dok je bila državna sekretarka SAD od 2009. do 2013. godine "dala ogroman doprinos jačanju nezavisnosti i državnosti Kosova na međunarodnoj sceni".

 

Ona je inače već bila na Kosovu 2010. Ne zna se još, međutim, da li će međi gostima biti neko iz aktuelne, Trampove državne administracije.

 

Haradinaj u Americi

 

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, otputovaće danas u Sjedinjene Američke Države, ali se tamo neće sastati sa američkim zvaničnicima, već s predstavnicima albanske katoličke zajednice.

 

To piše prištinski Lajmi, pozivajući se na izvore iz Haradinajevog kabineta.

"Haradinaj danas odlazi u SAD, tamo će se sastati sa albanskom katoličkom zajednicom", rekao je neimenovani izvor.

 

Haradinaj je zbog uvođenja sto odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije, od kraja prošle godine bio pod sankcijama SAD, tako što mu je onemogućeno dobijanje vize, pa tako nije mogao da prisustvuje tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu, početkom godine, iako je bio pozvan.

 

Nametnute uvećane takse na proizvode iz Srbije uvedene su od 21. novembra prošle godine i, iako deo političkih lidera vladajuće koalicije i kosovski predsednik Hašim Tači smatraju da tu meru treba privremeno ukinuti da bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, što je i mišljenje SAD i cele međunarodne zajednice, Haradinaj ostaje pri svom stavu da ona treba da ostane na snazi.

 

 

Kurir.rs/Tanjug/Novosti

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...