MARKO ĐURIĆ: Večita zahvalnost junacima sa Košara, pobednicima u ratničkom i moralnom smislu
Foto: Marina Lopičić

branili i odbranili svoju zemlju

MARKO ĐURIĆ: Večita zahvalnost junacima sa Košara, pobednicima u ratničkom i moralnom smislu

Politika -

BEOGRAD - Junaci sa Košara bili su pobednici i u ratničkom i u moralnom smislu, jer su branili i odbranili svoju zemlju i mi im dugujemo večitu zahvalnost, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Podvig tih mladih ljudi i naše herojske vojske u odbrani Srbije mora biti zauvek ovenčan slavom i postati deo kolektivnog sećanja budućih generacija", naveo je Djurić u autorskom tekstu za "Novosti" povodom 20 godina od početka Bitke za Košare koja je trajala do kraja rata.

foto: Beta, Dragan Gojić

Nekoliko stotina naših vojnika nedeljama je odolevalo višestruko brojnijoj sili. Strateški bombarederi po njima su sipali kasetne bombe, tukli su ih "apači" i albanska artiljerija, napadale horde terorista i plaćenika, kazao je on.

"I na kraju su sa Prokletija sišli ponosni i uzdignuta čela, kao pobednici i dostojni potomci slavnih predaka", rekao je Đurić.

Sećajući se Košara, kako je naveo, pokazujemo da nismo mali i da se ne damo izbrisati.

"Večitu zahvalnost dugujemo junacima sa Košara, ne samo zbog toga što su životima branili svaki kamen zemlje Srbije, već i zbog toga što su generacijama sadašnjim i budućim poručili da srpski narod i država ne pristaju na to da se samoponište i odreknu prava na svoju posebnost i budućnost", naglasio je on.

Danas, kako kaže, samo nekoliko stotina njih može da kaže: "Ja sam bio na Košarama".

"Ta reč je vrednija i svetlija od bilo kog ordena jer 'srećna nekolicina' junaka sa Košara posvedočila je u ime svih nas da smo kao narod dostojni svoje istorije", naveo je Đurić.

Bez obzira na sve strahote i ogromne žrtve naših momaka, čitava je vojska onih koji im, kako kaže, makar potajno zavide i žale što nisu bili u prilici da se ovenčaju njihovom slavom.

"Junaci sa Košara bili su pobednici i u ratničkom i u moralnom smislu, jer branili su i odbranili svoju zemlju", ističe on.

foto: Privatna Arhiva

Kako naglašava, o tome se mora govoriti i pevati, o tome se moraju snimati filmovi i držati predavanja, budući da u svojoj novijoj istoriji nismo imali mnogo, u moralnom smislu, nedvosmisleno čistih i veličanstvenih trenutaka kakve su bile bitke na Košarama i Paštriku.

"Nadam se da će nam sećanje na Košare dati snagu za buduće mirnodopske pobede, jer ako su ti ljudi, a mnogi među njima su bili jedva punoletni, mogli da izdrže i pobeđuju u onako neravnopravnom ratu, kakav izgovor mi imamo da ne pobedimo u miru", poručio je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja