VUČIĆ IZ PALATE SRBIJA: Srbi s Kosmeta doneće svoju odluku u narednih sat vremena! Ne postoji puška koja može da me natera, neka lokalne baje iz Prištine zaborave na pregovore dok ne ukinu takse! Od sastanka u Berlinu ne očekujem ništa (KURIR TV)
Foto: Kurir

POSLE hitnOG susreta u PALATi SRBIJA

VUČIĆ IZ PALATE SRBIJA: Srbi s Kosmeta doneće svoju odluku u narednih sat vremena! Ne postoji puška koja može da me natera, neka lokalne baje iz Prištine zaborave na pregovore dok ne ukinu takse! Od sastanka u Berlinu ne očekujem ništa (KURIR TV)

Politika -

Održan hitan sastanak sa kosmetskim Srbima zbog odluke Prištine da raspiše izbore na srpskom severu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastali su se danas u podne u Beogradu s političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Sastanak je počeo u 12 sati u Palati "Srbija". Posle održanog sastanka, Vučić se obratio novinarima.

- Predstavnici Srba s Kosmeta u narednih sat vremena doneće svoju odluku - rekao je predsednik Srbije odmah po izlasku za govornicu dodajući da je reč o teškoj odluci.

1 / 7 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Već pet meseci traje teror nad Srbijom zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu, a da već šest godina Priština nije ispunila svoju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.

"Ali su zato formirali takozvanu vojsku Kosova, suprotno čak i svom Ustavu, doneli platformu i dva zakona koji su upereni protiv dijaloga, jer traže od Srbije da prizna Kosovo, da plati ratnu odštetu i da se formira poseban tribunal za zločine Srba.

Vučić je podsetio i na laž o navodno 20.000 silovanih Albanki, kao i na inscenirani navodni masakr u Račku koji je organizovao plaćenik Vilijam Voker koji i danas otvoreno radi za Albance...

Vučić je dodao da se u poslednje vreme događaju razne stvari koje ukazuju na izrazitu albansku bahatost dok istovremeno otvoreno rade na ujedinjavanju Kosova i Albanije dok se međunarodna zajednica pravi da ništa ne vidi i ne čuje i, naravno, ćuti.

O lokalnim bajama iz Prištine

- Ne postoji puška koja može da me natera da sednem s njima iz Prištine dok ne ukinu takse! Granice njihovog bezobrazluka ne postoje..., a od sastanka u Berlinu ne očekujem ništa - poručio je Vučić sa govornice u Palati Srbija.

Povodom spekulacija da će tada razgovarati i sa prištinskom delegacijom, Vučić je odgovorio: "Neka lokalne baje iz Prištine zaborave na to da ćemo nastaviti pregovore dok ne ukinu takse", rekao je predsednik Srbije, najavivši da će nove mere za Kosovo obelodaniti posle razgovora u Berlinu ali i susreta sa kineskim predsednikom.

foto: Printscreen

Naime, Vučić je izjavio danas da od sastanka u Berlinu, 29. aprila, na kojem će dve najmoćnije države EU, Nemačka i Francuska, biti domaćini liderima Beograda i Tirane, kao i predstavnicima Prištine, ne očekuje ništa, jer zna sa kim ima posla u Prištini.

"Ne očekujem ništa. Poštujem Angelu Merkel i Emanuela Makrona, mislim da imamo međsobno poštovanje, ali, imajući u vidu s kim imamo posla u Prištini, ne očekujem ama baš ništa", rekao je Vučić.

foto: Printscreen

Komentarišći to što se u prištinskim medijima taj sastanak vidi kao dokaz da su evropski donosioci odluka pokazali da se fokus stavlja na pripreme završne faze dijaloga, Vučić je rekao: "Što je babi milo, to joj se i snilo. Blago njima i njihovim završnim fazama".

"Nema te puške koja može da me natera..."

Vučić je poručio da Priština mora prvo da ukine takse, pa da se tek onda počnu uopšte razgovori.

"Ako misle da postoji taj malj, ta puška koja će da me natera da prihvatim da sednem sa njima dok takse ne ukinu... Ne postoji to na kugli zemaljskoj", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "lokalne baje", iz Prištine i bilo kog drugog dela regiona, koje su pomislile da mogu da rade šta hoće i da ponižavaju Srbiju - mogu to da zaborave.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ponovio je da je Beograd spreman da počne da razgovara, kada Priština ukine takse, te da imamo mnogo da ih pitamo, s obzirom na sve što su u međuvremenu uradili.

"Ako misle da će neko da razgovara o njihovoj platformi, mogu slobodno da je pocepaju u koliko god hoće komadića, ja neću ni da je gledam. Pogledao sam je samo da vidim koliko bezobrazni mogu da budu i video sam da granice njihovog bezobrazluka ne postoje", rekao je predsednik Srbije.

Teška odluka pred Srbima s Kosmeta

Vučić je podsetio na tešku odluku čije donošenje predstoji kosmetskim Srbima, kao i na tešku situaciju na Kosmetu uzrokovanu uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, zatim na zahteve Prištine da se od Beograda naplati ratna šteta, osnuju posebni sudovi za tzv. srpske zločine...

Vučić je dodao i da im smeta Srpska lista jer su Albancima potrebni Srbi koji će da ćute i kojima će Kosovo biti otadžbina, a ne Srbi i Srpska lista koja hoće da se dogovara sa svojom državom.

foto: Printscreen

Predsednik Vučić najavio je u Mostaru da će danas imati duge razgovore s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, nakon čega očekuje donošenje odluke u vezi sa izborima koje je kosovski predsednik Hašim Tači raspisao za mesta gradonačelnika u četiri opštine na severu pokrajine, a o čemu, dodao je Vučić, već ima neke ideje.

"Ana i ja idemo u Berlin"

Predsednik Vučić je potvrdio jutrošnje pisanje prištinskih medija da sa premijerkom Anom Brnabić ide u Berlin, kao i da će tamo biti Haradinaj, Tači i Edi Rama.

- Albanci misle da su mnogo važni pa čim ih neko negde pozove oni odmah nezvanično to kažu svojim medijima da prenesu - rekao je Vučić. Sastanak se održava 29. aprila u Berlinu, na poziv dve najveće evro-sile Nemačke i Francuske.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetimp, Vučić je juče, u izjavi novinarima u Mostaru, upitan da prokomentariše odluku Prištine o raspisivanju izbora, rekao da želi o tome najpre da razgovara s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

"Imaćemo duge razgovore sa stvarnim predstavnicima Srba, onima koji predstavljaju narod, a ne samo sebe. Očekujem da s njima donesemo odluke. Imam određene ideje", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da niko od stvarnih predstavnika Srba nije konsultovan za to kada i na koji način da budu raspisani izbori.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track