BRNABIĆEVA NA SAMITU U DUBROVNIKU: Sastala se sa premijerom Kine (FOTO)
Foto: Vlada Srbije

susret premijera

BRNABIĆEVA NA SAMITU U DUBROVNIKU: Sastala se sa premijerom Kine (FOTO)

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Dubrovnik, gde će učestvovati na samitu premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, i odmah po dolasku sastala se sa kineskim premijerom Li Kećangom.

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti realizacija sporazuma postignutih sa Kinom i mogućnosti za dalju saradnju.

Srpska premijerka će zajedno sa ostalim predsednicima vlada koji tokom dana pristižu u Dubrovnik, imati priliku da večeras prošeta Starim gradom, kao i da prisustvuje svečanoj večeri koju za njih priređuje domaćin samita, premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Premijerka Brnabić će, kako je predviđeno, kasnije večeras razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije.

Sutrašnji samit je osmi po redu, a glavna tema skupa će biti izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

foto: Vlada Srbije

Brnabić će sutra prisustvovati i otvaranju Ekonomsko trovinskog foruma 16+1.

Takođe, na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inače, kineski premijer je po dolasku u Evropu prvo boravio u Briselu gde je održan samit EU-Kina, a zatim u Zagrebu gde je razgovarao sa kineskim državnim vrhom.

U Dubrovniku vlada svojevrsno opsadno stanje - zbog samita glavne saobraćajnice u gradu će biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca - od saobraćanjih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa.

Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika.

foto: Vlada Srbije

U Dubrovnik je stiglo i oko 100 kineskih novinara, ali i novinarske ekipe iz celog regiona i zemalja koje pripadaju inicijativi, među njima i Tanjug.

U pitanju je jedan od najvećih poslovno-političkih skupova dosad održanih u Hrvatskoj.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Cceške Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track