BRNABIĆ: Ukupne kineske investicije dostigle 10 milijardi evra
Foto: Vlada Srbije

BRNABIĆ: Ukupne kineske investicije dostigle 10 milijardi evra

Politika -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Dubrovniku sa premijerom Državnog saveta Narodne Republike Kine Li Kećangom, uoči početka Osmog samita predsednika vlada Centralne i Istočne Evrope i NR Kine.

Tokom razgovora dva premijera bilo je reči o ekonomskoj saradnji dveju zemalja. Ukupne kineske investicije u projekte koji su već realizovani, na kojima se radi i one koji su u planu dostigle su 10 milijardi evra.

Premijerka Brnabić je kazala da je saradnja Srbije i Kine iz meseca u mesec sve jača i intenzivnija, kao i da je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za našu zemlju.

- Posebno želim da zahvalim kineskim kompanijama koje investiraju u Srbiju i koje značajno doprinose jačanju ekonomije naše zemlje. Kineski ’Šangdong Linglong’ investiraće 800 miliona evra u fabriku u Zrenjaninu, dok je u Loznici položen kamen temeljac za investiciju kompanije ’Mint’ vrednu 100 miliona evra. Takođe, za ekonomiju naše zemlje naročito je važno partnerstvo sa ’Ziđinom’ u RTB Bor - poručila je premijerka.

U razgovoru dva premijera potvrđeno je da dve zemlje povezuje strateško partnerstvo i prijateljstvo, a da tome posebno doprinosi politički dijalog na najvišem nivou.

Brnabić je rekla da je naročito važna predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, koji će od 25. do 27. aprila u Pekingu učestvovati na forumu „Pojas i put“.

Predsednica vlade zahvalila je kineskom premijeru na snažnoj podršci koju Kina pruža našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

- Nastavićemo da radimo zajedno i nastavićemo da čuvamo interes Srbije, kao što to prijatelji rade -rekla je Brnabić.

Premijeri Brnabić i Kećang razgovarali su i o saradnji dve zemlje u drugim oblastima, a posebno je istaknuta saradnja u oblasti kulture. Nakon otvaranja Srpskog kulturnog centra u Pekingu, očekuje se otvaranje i kineskog kulturnog centra u Beogradu.

U delegaciji sa premijerkom Brnabić sastanku su prisustvovali potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Premijerka Brnabić sutra će učestvovati na Samitu predsednika vlada Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, a na marginama samita imaće niz susreta sa predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track