LAZANSKI U RUSIJI JE SAMO POČETAK PROMENA U DIPLOMATIJI: Kadrovi se menjaju u čak 30 ambasada Srbije!
Foto: Marina Lopičić

brojne izmene

LAZANSKI U RUSIJI JE SAMO POČETAK PROMENA U DIPLOMATIJI: Kadrovi se menjaju u čak 30 ambasada Srbije!

Politika -

Poslanik SNS u srpskom parlamentu i novinar Miroslav Lazanski biće novi ambasador Srbije u Moskvi, ali to neće biti jedina promena u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu. Kako saznajemo, kadrovi će biti promenjeni u čak 30 ambasada Srbije!

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, biće promenjeni kako ambasadori, tako i drugo osoblje u raznim ambasadama, što u okruženju, evropskim, ali i zemljama na drugim kontinentima. Kadrovska rešenja su u domenu spekulacija, ali je izvesno da bi do imenovanja novih ambasadora moglo da dođe u čak 30 zemalja!

Razlog tome je što je najvećem broju njih istekao mandat. Novi ambasador(ka) trebalo bi da bude imenovan u najmoćnijoj zemlji EU - Nemačkoj, ali ne samo u tamo. Izvori navode, da će do promena doći i u Crnoj Gori, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj, Meksiku, Albaniji, Makedoniji, Maroku, Tunisu, Angoli, Kongu, Kuvajtu...

- Srbija ima gotovo 70 diplomatskih predstavništava u svetu, a u polovini ambasadorima je istekao mandat ili je pri kraju. Neki od njih će nastaviti diplomtsku misiju u novim državama, neki će otići u penziju, a za neke države još nema adekvatnog rešenja - priča naš izvor.

Takođe, nove diplomate mogle bi da budu imenovane i pri Ujedninjenim nacijama i NATO u Njujorku, ali i u Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Belorusiji, Ukrajini, Holandiji, Švajcarskoj...

Dok se to ne desi, Miroslav Lazanski seli se u rusku prestonicu. Takvu odluku donela je Vlada Srbije na prošlonedeljnoj sednici, i na funkciji će zameniti dosadašnjeg srpskog ambasadora u Moskvi Slavenka Terzića, kome je još 2017. istekao drugi četvorogodišnji mandat.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track