PREMIJERKA BRNABIĆ U DUBROVNIKU: Počeo samit premijera Kine i 16 evropskih zemalja
Foto: AP/Darko Bandić

glavna tema izgradnja novih mostova

PREMIJERKA BRNABIĆ U DUBROVNIKU: Počeo samit premijera Kine i 16 evropskih zemalja

Politika -

DUBROVNIK - U Dubrovniku je jutros počeo 8. samit premijera Kine i 16 zemalja Centralne i istočne Evrope, na kojem Srbiju predstavlja premijerka

Ana Brnabić.

Na početku Samita učesnicim se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković. Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo. Biće otvorena i izložba kooperacije na temu obrazovanja zemalja inicijative 16+1.

Danas će biti održan i 9. Ekonomsko-trgovinski forum, na čijem će otvaranju,pored Plenkovića, govoriti i kineski premijer Li Kećang.

Na marginama Samita planirani su sastanci premijerke Srbije i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će tokom dana potpisati više dokumenata sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

Samitu sa Kinom pridružuje se Grčka, postaje "17+1"

U Dubrovniku će se danas održati samit "16+1", susret premijera zemalja istočne i srednje Evrope s kineskim premijerom Li Kećijangom, a HRT navodi da će se skupu pridružiti i grčki premijer Aleksis Cipras, pa će ova Inicijativa ubrzo postati "17+1". Prema informacijama Hrvatske televizije, Grčka će postati 17. članica Inicijative.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Pozdravne govore na samitu održaće premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Državnog saveta Narodne Republike Kine Li Kećijang, a skupu prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Plenković na samitu 16+1: Hrvatska top destinacija

Na početku Samita učesnicima se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi tako veliki broj državnih čelnika, poslovnih ljudi i predstavnika medija.

"Hrvatska je jedna od 25 top destinacija u svetu. Oko 20 miliona turista posećuje je svake godine. Kako bismo dodatno ojačali turizam i privredni razvoj, ulažemo u najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja Pelješkog mosta", rekao je Plenković.

Antić: Iskoristićemo Samit u Dubrovniku za potpisivanje novih sporazuma sa Kinom

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će Srbija iskoristiti Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope 16+1 u Dubrovniku da potpiše nove sporazume i memoranduma, a razgovaraće se i o izgradnji novih puteva.

Antić je za RTS kazao da će se razgovarati o izgradnji deonica autoputa Novi Beograd - Surčin i Požega-Boljare. "Energetika predstavlja jednu od snažnih osnova naše saradnje, gradimo termoelektranu u Kostolcu snage 350 megavata, to je najveći projekat te vrste u Srbiji od 1991. godine, vredan milijardu dolara", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, Kina će biti najsnažniji partner Srbije u energetici i izgradnji novih termo blokova. On je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić od 23. aprila do 27. aprila biti na Forumu lidera u Pekingu i razgovarati sa predsednikom Kine Si Djinpingom.

"Očekujem da će to dati novi impuls za kineske investiticije", poručio je Antić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track