MIHAJLOVIĆ I PALKOVIČ: O zajedničkim projektima Srbije i Mađarske
Foto: Kurir TV

sastanak dve vlade u subotici

MIHAJLOVIĆ I PALKOVIČ: O zajedničkim projektima Srbije i Mađarske

Politika -

Modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, sporazumi o rekonstrukciji pruge Segedin - Subotica, ali gužve na graničnim prelazima, bili su tema današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke saobraćaja i Zorane Mihajlović i ministra za onovacije i tehnologiju Mađarske Lasla Palkoviča uoči zajedničke sednice vlada dveju zemalja u Subotici.

"Imali mo veoma dobar sastanak. Osim o modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta, rekonstrukciji pruge Subotica - Segedin, o čemu ćemo danas potpisati sporazume, potom brodskoj prevodnici na Tisi, koja će otvoriti nove mogućnosti u transportu za obe zemlje, razgovarali smo i o tome kako da smanjimo gužve na graničnim prelazima", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da realizacija projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, za Srbiju prioritetan projekat, za šta će Srbija uskoro potpisati finansijski ugovor za poslednju deonicu na teritoriji Srbije, Novi Sad-Subotica, a Mađarska ugovor za izvođenje radova.

Kako se navodi u saopštenju njenog Ministarstva, Mihajlovićeva je dodala da očekuje da "kompletna brza pruga na teritoriji Srbije bude završena u naredne tri do tri i po godine".

Mihajlovićeva i Palkovič razgovarali su i o uklanjanju nefizičkih barijera između dve zemlje, kroz proširenje graničnog prelaza Horgoš i efikasnije procedure na drumskom i železničkom graničnom prelazu između dve zemlle.

"Mađarska je članica Evropske unije i mora da ispuni određene standarde, ali mi moramo da učinimo sve da pojednostavimo procedure. Jedna od tačaka koja će se nalaziti i u sporazumu dve vlade, koji će potpisati premijerka, jeste upravo uklanjanje nefizičkih barijera, jer je to važno zbog konkurentnosti Srbije i regiona", rekla je Mihajlovićeva.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track