ORBAN JE PRAVI DŽENTLMEN, KAKO SAMO LJUBI RUKE Brnabić: Investicije iz Mađarske posebno važne za Srbiju! Orban: Volimo da sarađujemo sa Srbijom
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

posle zajedničke sednice dve vlade

ORBAN JE PRAVI DŽENTLMEN, KAKO SAMO LJUBI RUKE Brnabić: Investicije iz Mađarske posebno važne za Srbiju! Orban: Volimo da sarađujemo sa Srbijom

Politika -

SUBOTICA - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas nakon zajedničke sednice dve vlade, mađarske i srpske, da su mađarske investicjie u Srbiju ne samo dobrodošle već jako važan element naše ekonomije.

Brnabić je rekla i da se sa Mađarskom pregovara o novim investicijama, posebno u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Premijerka je govoreći o važnosti investiranja u Srbiju rekla da je prioritet vlade ekonomski rast, otvaranje novih radnih mesta i mogućnost izbora radnih mesta za građane Srbije, što samim tim, kaže, utiče i na povećanje plata i bolji životni standard građana Srbije.

"Sve investicije u Srbiju su više nego dobrodošle, posebno investicije koje dolaze iz prijateljskih zemalja kao što je Mađarska", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Mađarske investicije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije posebno su važne, kaže Brnabić, a kao primer navela je zajedničku investiciju, otvaranje fabrike pogona za preradu voća u Arilju vrednosti 7,5 miliona evra.

"Mađarska ima jaku poljoprivredu, jaku prehrambenu industriju. Mi od njih možemo mnogo da naučimo i to znanje možemo da uvozimo preko njihovih investicja", rekla je premijerka.

Još jedan dobar primer zajedničke saradnje, kaže, je digitalna farma u Krivaji otvorena u partnerstvu sa Univerzitetom u Novom Sadu i Biosens institutom iz Novog Sada.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U pitanju je kaže, prva digitalna farma u regionu koja, ističe, pokazuje na koji način mogu da se koristite savremene tehnologije kako bi se povećala efikasnost u poljoprivredi, da se bez dodatnih ulaganja poveća prinos za 30 ili čak 50 posto, rekla je predsednica Vlade Srbije.

"Volimo da sarađujemo sa Srbijom"

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Subotici, nakon zajedničke sednice vlada dveju država, da je tokom tog susreta najviše reči bilo o otvaranju novih graničnih prelaza i o daljoj ekonomskoj saradnji.

Orban je podsetio da putovanje vozom od Beograda do Budimpešte sada traje osam sati, a da je cilj da se to vreme skrati. "Cilj nam je da investiramo u železnicu i granične prelaze kako bi put između dve prestonice trajao kraće, rekao je Orban.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Orban je rekao da je "ostao bez daha" kada je video kojom brzinom Srbija napreduje u smanjenu državnog duga i kakvo je stanje sada u budžetu Srbije.

"Mi volimo da sarađujemo sa Srbijom, jer uvek nešto novo naučimo od vas što možemo da primenimo kod kuće", rekao je Orban i pzvao Vladu Srbije da dođe u Mađarsku, kako bi mogli da razgovaraju o budućim planovima.

Mađarski premijer je ponovo izrazio nadu da će se Srbija uskoro priključiti EU jer je to, kako je rekao, u interesu svih.

"Ako se Srbija ne priključi EU, to će se odraziti na zemlje u regionu", rekao je Orban.

Dodao je da su i u Mađarskoj i u Srbiji ljudi zainteresovani za političku stabilnost, te da je njegova zemlja u tom pogledu uradila sve što je u njenoj mogućnosti. "Kada postoji politička stabilnost tada postoji i ekonomski rast i . U tom slučaju treba da iskoristimo sve prednosti", kaže mađarski premijer.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track