MARKO KUKAO NAD MIRINIM TELOM: Mama, kako si lepa!
Foto: Beta Saša Đorđević, EPA, Profimedia

Otkrivamo: KAKO SU NASLEDNICI BIVŠE ŠEFICE JUL MIRE MARKOVIĆ PODNELI NJENU SMRT

MARKO KUKAO NAD MIRINIM TELOM: Mama, kako si lepa!

Politika -

Deca neće prisustvovati sahrani... Udovica bivšeg predsednika biće kremirana u Moskvi, a urna potom položena u Požarevcu, u grob pored Miloševića, potvrdio njen sin, koji je uz nju bio do poslednjeg trenutka. Ćerka Marija je loše, ne izlazi iz kuće

Mira Marković, koja je prekjuče u 77. godini preminula u bolnici u Moskvi, biće sahranjena u subotu pored supruga Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i SRJ, u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Time će biti ispunjena njena poslednja želja da počiva pored svog supruga, a ona će prethodno biti kremirana u Rusiji, gde je živela od 2003, potvrdio je njen sin Marko Milošević.

Porodica u šoku

On se, inače, poslednjih dana nije odvajao od majke, otkriva izvor Kurira i dodaje da je Marko zaplakao nad Mirinim telom rekavši: „Mama, kako si lepa...“

Dragomir Karić, poslanik Pokreta snaga Srbije i poslednja osoba iz Srbije koja je videla Markovićevu nedelju dana pre smrti, kaže za Kurir da je njena želja i da bude kremirana. - Mira Marković će biti sahranjena u Požarevcu, ali će prethodno biti kremirana u Moskvi. To je bila njena želja. U kontaktu sam sa Markom, Mirina smrt je za njega šok. Nije ništa nagoveštavalo da će da umre. Pre desetak dana sam je video. Imala je dve operacije i oporavak je dobro tekao, ali je onda dobila upalu pluća i sve se zakomplikovalo, pala je u komu. Uprkos svemu, Marko se dobro drži, jak je, pravi sin... Preuzeo je sve na sebe - navodi Karić i dodaje da je diplomatsko predstavništvo Srbije u Moskvi o svemu tome obavešteno.

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, kaže da je država spremna da pomogne i izađe u susret porodici. - Mi postupamo po zahtevu i, pošto je porodica odlučila da Mira Marković bude sahranjena u Srbiji, konzulat izdaje smrtovnicu i sprovodnicu za prenos posmrtnih ostataka.

Nije je videla 20 godina

Marija i Marko, deca bračnog para Milošević, neće prisustvovati sahrani. Dragan Kočović, potpredsednik Udruženja "Sloboda" kaže da je u kontaktu sa Marijom i Markom, koji su vrlo teško podneli majčinu smrt. - Pogodila ih je njena smrt. Marija je na Cetinju, izolovana. Nema dokumenta u Crnoj Gori. Kod kuće je, ne izlazi... Loše je, šokirana je. Nije 20 godina videla majku. Marko je do poslednjeg trenutka bio sa Mirom - kaže Kočović.

Spekulacije Tvrdilo se da je zapravo Markovićeva vladala Srbijom

OPTUŽIVANA ZA UBISTVA I ŠVERC, UMRLA NEOSUĐENA

Markovićeva je u javnosti važila za ženu koja je bila siva eminencija tadašnjeg režima i vladar iz senke muža i ondašnjeg šefa države Slobodana Miloševića. Mnogi su tvrdili da je zapravo ona vladala Srbijom, te da je imala presudan uticaj u donošenju važnih odluka. Brojni su i oni koji su je smatrali inspiratorom ubistava političkih neistomišljenika, među kojima su likvidacije Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića. Povezivali su je i sa švercom duvana, ali nijedno od tih dela nije odgovarala. Za njom jeste bila raspisana međunarodna poternica, ali zbog posredovanja da se dadilji njenog unuka dodeli državni stan. Osuđena je na godinu dana zatvora, ali je ta presuda nedavno ukinuta i naloženo je novo suđenje. Umrla je neosuđena.

foto: EPA/Saša Stanković

Milutin Mrkonjić

DRŽAVA DA POMOGNE

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić rekao je juče da je „red kada umre državnik ili njegova supruga, da država pomogne i omogući deci da sahrane majku i obiđu očev grob“:

- Što se tiče optužbi na njen račun, ona jeste bila politički aktivista, levičarka, žena britkog uma i oštrog jezika, žena Miloševića, i kao takva mogla je da ima uticaj i na donošenje odluka. Ali, odmah da razbijemo tu famu. Milošević je jasno rekao da nijednu državnu odluku nije donela njegova supruga već državni organi.

foto: Marina Lopičić

Željko Mitrović

BUDI MI DOBRO ISPOKOJNO TAMO GDE IDEŠ

Željko Mitrović, vlasnik TV Pink, oprostio se od bivše šefice JUL.

- Draga Miro, obeležiti jednu epohu bez da je ta ista epoha bila spremna da te razume, nije samo tvoja sudbina već sudbina svih čije su ideje označene velikim vizijama, ali i grehovima. Bio sam klinac, ali znam da si me volela, i zato budi mi dobro i spokojno tamo gde ideš! Tvoj Željko - napisao je Mitrović na Tviteru.

foto: Zorana Jevtić

Marija i Marko očajni

UMRLA JE U IZBEGLIŠTVU

Deca Slobodana Miloševića i Mire Marković velikom čituljom oprostili su se od svoje majke. Čitulja je objavljena na celoj strani podgoričkog lista Pobjeda, u kojoj navode da je njihova majka umrla „u izbeglištvu u Moskvi“.

„Naša mama Mira Marković umrla je u izbeglištvu u Moskvi u 77. godini 14. aprila 2019. Očajni Marko i Marija Milošević“, piše u tekstu čitulje.

foto: RTCG, EPA
foto: Kurir

KURIR DANAS POKLANJA TREĆI DEO DODATKA DIJETE: Grožđe uništava masne naslage

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon dodatak Dijete!

Otkrivamo kako da brzo i jednostavno skinete suvišne kilograme i pripremite se za leto.

Čekaju vas efikasne dijete, kao što su ekspres dijeta, koja traje samo tri dana, brokoli dijeta za zdravo mršavljenje, petodnevna dijeta sa jabukama i kruškama, grožđe dijeta, brazilska dijeta, patlidžan dijeta, limun dijeta i praznična dijeta da osvežite svoj organizam.

foto: Kurir

U četvrtak, 18. aprila, uz Kurir ćete na poklon dobiti četvrti deo dodatka Dijete.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/Danijela Jovanović/Foto: Beta/Saša Đorđević, EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja