DRECUN: SAD shvatile da je potreban kompromis kako bi se promenio status južne srpske pokrajine! Ta ponuda neće dugo biti na stolu!
Foto: Stefan Jokić

moraju da ukinu takse

DRECUN: SAD shvatile da je potreban kompromis kako bi se promenio status južne srpske pokrajine! Ta ponuda neće dugo biti na stolu!

Politika -

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da su SAD shvatile da je potreban kompromis kako bi se promenio status južne srpske pokrajine. Ta ponuda, smatra Drecun, neće dugo biti na stolu.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Drecun je rekao da će Srbija morati da preduzme mere sa svoje strane ako Priština ne ukine takse.

„Sve vreme izbegavamo da posegnemo za takvim merama koje treba da budu korektiv ponašanja Prištine. Ne treba Priština da bude kažnjavana, već treba da krene da se racionalno ponaša i otvori put za razgovor“, objasnio je Drecun.

Govoreći o eventualnom razgraničenju, Drecun je rekao da je ta priča otvorena zahvaljujući korekciji stava Sjedinjenih Američkih Država.

On je istakao da su SAD pod administracijom Donalda Trampa shvatile da problem ne može da se reši tako što bi Srbiju naterali da prizna jednostranu nezavisnost Kosova, već da je potreban kompromis kako bi se drugačije modelirao status južne srpske pokrajine.

Ta ponuda, smatra Drecun, neće dugo biti na stolu.

Prištinska „Gazeta ekspres je juče“, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila da će Francuska i Nemačka na sastanku u Berlinu predstaviti ideju dvostrukog suvereniteta.

Drecun je rekao da Berlin i Pariz imaju paralelnu aktivnost sa Vašingtonom.

„Evidentno je da je EU potisnuta u drugi plan. Te dve zemlje su za reformu Unije, koja bi trebalo da se okreće oko te osovine. Treba da vidimo da li su nešto iskoordinisali, ili će to biti njihova poslednja ponuda“, kazao je Drecun i dodao da taj predlog još nije definisan.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja