EKSKLUZIVNO! LAVROV O IDEJI DVOSTRUKOG SUVERENITETA NA KIM: Zapad kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova nije pominjao dvostruki suverenitet! Na Srbima je da donesu odluku!
Foto: EPA

Ruski ministar inostranih poslova

EKSKLUZIVNO! LAVROV O IDEJI DVOSTRUKOG SUVERENITETA NA KIM: Zapad kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova nije pominjao dvostruki suverenitet! Na Srbima je da donesu odluku!

Politika -

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je da se problem Kosova, umesto postavljanjem ultimatuma, može rešiti isključivo zbližavanjem pozicija i konsenzusom.

Na pitanje Sputnjika o ideji dvostrukog suvereniteta na Kosovu, o čemu pišu neki prištinski mediji, Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za najkraće vreme do sledećih izbora“, istakao je.

„To zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema. Nažalost, naše zapadne kolege u principu smatraju da odlučuju o sudbini sveta i kolonijalni aspekti u mentalitetu su počeli da se ispoljavaju. Oni govore o izuzetnosti i o tome da upravo zapadna grupa zemalja ima prava da određuje ko je u pravu, a ko je kriv. Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN“, upozorio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ocenio i da postoje aktivni i impulsivni potezi i o Kosovu, i o Avganistanu, i o Korejskom poluostrvu, kao i u drugim pravcima.

„Shvatamo želju administracije u Vašingtonu da ostvari spoljnopolitičke uspehe kako bi ih predočila biračima, ali ipak akcenat ne treba da budu vlastiti birački ciklusi nego interesi stabilnog, dugoročnog i trajnog rešenja“, naveo je Lavrov.

On je takođe skrenuo pažnju na ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni, a kao primer je naveo 20. godišnjicu bombardovanja Srbije.

„Šta ste čuli od članica NATO-a? Pa da su bili u pravu, da su donosili demokratiju i slobodu ugnjetenima i samo to. Nikakve griže savesti, nikakvih sećanja na to kako su bombardovali mostove po kojima su išli putnički vozovi, kako su bombardovali televiziju u Beogradu, takav pristup imaju ti ljudi“, rekao je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track