NA KOSOVO STIGLE PORODICE ALBANSKIH DŽIHADISTA: Autobusima ih prebacili u vojnu bazu kod Prištine
Foto: Youtube/Printscreen

VRATILI SE IZ SIRIJE

NA KOSOVO STIGLE PORODICE ALBANSKIH DŽIHADISTA: Autobusima ih prebacili u vojnu bazu kod Prištine

Politika -

Više od 300 građana Kosova i Metohije, muškaraca, žena i dece otputovalo je u Siriju 2012. godine. Oko 70 muškaraca koji su ratovali na strani islamističkih ekstremista ubijeno je u sukobima

Desetine žena i dece, članova porodica kosovsko-metohijskih džihadista koji su ratovali u Siriji, avionom su vraćeni na Kosovo i Metohiju u subotu, a cela operacija sprovedena je uz velike bezbednosne mere.

"Planirana operacija povratka nekih naših građana iz Sirije uspešno je završena", rekao je takozvani "kosovski ministar pravosuđa" Abelrad Tahiri.

Posle nekoliko sati na aerodromu, dva autobusa sa ženama i decom usmerena su u vojnu bazu blizu Prištine pod velikim bezbednosnim merama.

Više od 300 građana Kosova i Metohije, muškaraca, žena i dece otputovalo je u Siriju 2012. godine. Oko 70 muškaraca koji su ratovali na strani islamističkih ekstremista ubijeno je u sukobima.

Policija je naglasila da je oko 150 žena i djece, uključujući 60 djece koja su rođena na bojištu, zarobljeno otkako je džihadistička skupina, tzv. Islamska država gubila svoja područja.

Ostaje nejasno jesu li se današnjim dolaskom vratili svi državljani Kosova i Metohije s ratišta na Bliskom istoku.

Međunarodne i lokalne bezbednosne agencije prethodno su upozoravale na rizik koji predstavljaju ratnici povratnici. U 2015. godini takozvano "Kosovo" je izglasalo zakon kojim se učešće u stranim sukobima kažnjava kaznom do 15 godina zatvora.

Kosovsko stanovništvo čini 90 posto muslimana, no većinom se izjašnjavaju kao sekularno društvo.

Na Kosovu nije bilo terorističkih napada islamista, iako je stotinak muškaraca uhapšeno ili optuženo zbog ratovanja u Siriji i Iraku.

Neki od njih su osuđeni jer su planirali napade na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track